Acord per traslladar la Model i el centre obert de la Trinitat Vella a la Zona Franca

10/01/2017 16:42h

Redacció

Acord entre l’Ajuntament i la Generalitat per desencallar el trasllat de la presó Model i el centre obert de la Trinitat Vella. Per fer-ho possible, el consistori cedirà dos solars de la Zona Franca perquè el Departament de Justícia hi construeixi dos centres penitenciaris nous, on es traslladaran els interns de les dues presons. A més, adquirirà part dels terrenys de la Trinitat Vella per construir-hi 265 habitatges socials. El conveni representa un pas definitiu per a la reordenació del sistema penitenciari de la ciutat i per donar resposta a una llarga reivindicació veïnal de recuperar espais per a equipaments i zones verdes.

El pacte s’ha traduït en un conveni que han signat aquest dimarts l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; el vicepresident del Govern de la Generalitat i conseller d’Economia i Hisenda, Oriol Junqueras; el conseller de Justícia, Carles Mundó, i la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz.

L’alcaldessa ha assegurat que amb aquest acord hi surten guanyant les dues institucions, “però sobretot els veïns de Barcelona i especialment els barris de l’Esquerra de l’Eixample” propers al centre penitenciari. “Estem donant resposta a una reivindicació de fa dècades”, ha afirmat, i ha afegit que el pacte permetrà guanyar qualitat de vida als barris, equipaments, zona verda i habitatge públic a la ciutat.

Un total de 26.500 metres quadrats per a dos nous centres penitenciaris a la Zona Franca

L’Ajuntament cedirà a la Generalitat gratuïtament la propietat de dos solars situats a la Zona Franca que sumen 26.500 metres quadrats. Al solar més petit s’ubicarà un centre obert amb una superfície construïda de 13.000 metres quadrats. Les instal·lacions tindran capacitat per a 800 persones i reuniran els interns en tercer grau penitenciari que avui estan distribuïts en tres edificis: la Model, la Trinitat i Wad-Ras. A l’altre solar es preveu la construcció del segon centre penitenciari, per a presos preventius.

Parc d’habitatge social a la Trinitat Vella

Actualment, la propietat del solar on hi ha el Centre Penitenciari Obert 2, a la Trinitat Vella, i del seu entorn és compartida entre la Generalitat i l’Ajuntament. Per fer possible la construcció dels 265 nous habitatges socials al barri, la Generalitat vendrà les seves dues terceres parts del terreny a Barcelona, que pagarà 5,5 milions d’euros. D’aquesta manera, la ciutat disposarà d’un total de 22.000 metres quadrats. El Departament de Justícia hi podrà mantenir el centre mentre sigui necessari, però l’Ajuntament disposarà de la part no edificada de l’entorn de la presó per començar a construir-hi al més aviat possible la primera promoció.