Acte de recollida dels objectes i mostres de condol a la Rambla

06/09/2017 13:22h

Arxiu Municipal de la Ciutat de Barcelona

L’Arxiu Municipal de Barcelona va participar, juntament amb altres serveis i tècnics municipals, en la recuperació dels elements – objectes i documents – que la ciutadania va dipositar a la Rambla com a mostres de condol, solidaritat, dolor per les víctimes i rebuig a l’atemptat que la ciutat va patir el passat 17 d’agost.

La nit del dilluns 28 d’agost, els tècnics de l’Arxiu van reunir els testimonis escrits que la ciutadania havia anat dipositant en memòria de les víctimes en cadascun dels punts d’ofrena, més de 131, que prèviament el Museu d’Història de la Ciutat havia identificat i numerat en la planimetria del sector.

Els objectes, escrits i testimonis van ser protegits en capses degudament retolades i identificades amb el respectiu punt de recollida per tal de no perdre el context de l’ofrena. Aquests objectes i documents es van classificar de manera diferenciada amb la intenció de facilitar la seva conservació.

El lloc escollit per l’inici de la intervenció municipal va ser el punt situat damunt del mosaic de Joan Miró, al Pla de l’Os, on es concentrava l’ofrena de major extensió. Un cop buidat, ordenadament es va continuar reunint tot el material de la resta dels punts identificats fins a la font de Canaletes i, al capdamunt de la Rambla, es va mantenir un punt de recordatori amb l’objectiu de reunir el testimoni d’aquelles persones que no l’havien pogut deixar fins aleshores. Aquest punt, a poc a poc, també serà recollit per tal de normalitzar la vida de la Rambla.

L’acció de recollida patrimonial de les ofrenes ciutadanes es va iniciar a les 21.30 hores i va finalitzar a les 06.00 hores de l’endemà. Entre la documentació aplegada hi ha cartes, cartells, fotografies, postals, cartolines i una gran varietat de suports escrits en diferents idiomes i de persones de totes les edats. Fins i tot algunes de les mostres són explícites i estan signades.

En total es van reunir 22 capses de documents de diferent format que han estat dipositades provisionalment a l’Arxiu Municipal Contemporani, on es té previst iniciar el tractament arxivístic de neteja i conservació.

Durant els dies posteriors a l’acte de recollida, la ciutadania ha tornat a deixar mostres de condol al llarg de la Rambla, fet que és probable que continuï en les properes setmanes. Així, doncs, tot aquest material també s’anirà recollint periòdicament per al seu ingrés a l’Arxiu.

Notícies Relacionades