Barcelona crea l’Oficina per la Transparència i les Bones Pràctiques

26/11/2015 12:49h

Alba Rodríguez

L’Ajuntament de Barcelona ha creat l’Oficina per la Transparència i les Bones Pràctiques per garantir que la gestió de l’Administració municipal i les seves entitats vinculades i participades es regeixin segons els principis de transparència, els codis de bon govern i el compliment de la legalitat. A més, a través de la Bústia Ètica, els funcionaris i la ciutadania podran denunciar pràctiques corruptes.

Amb l’Oficina per la Transparència i les Bones Pràctiques, aprovada aquest dijous, 26 de novembre, pel Consell de Govern Municipal, Barcelona tindrà el seu propi portal de la transparència per fer accessible a la ciutadania la informació sobre contractes, convenis, normes municipals i dades econòmiques del consistori. “És una iniciativa que està compromesa amb els valors de l’honestedat i de la transparència, del valor del principi de la prevenció, de control democràtic i de rendició de comptes”, ha afirmat durant la roda de premsa Jaume Asens, tercer tinent d’alcaldia de Drets de Ciutadania, Transparència i Participació.

L’Oficina per la Transparència i les Bones Pràctiques (OTBP) estarà sota la direcció del gerent municipal de Recursos, Joan Llinares, i estarà formada per una xarxa estable de referents de transparència de l’Ajuntament. Aquesta xarxa la integraran 56 treballadors procedents de l’àmbit funcionarial que actualment treballen per al consistori, amb una formació especialitzada en matèria jurídica, econòmica i de sistemes d’informació. L’Ajuntament de Barcelona farà un retorn públic a la ciutadania a través d’informes específics semestrals i una memòria anual.

Bústia Ètica, alerta ciutadana

A més, el Govern posa a disposició de la ciutadania una eina de participació, la Bústia Ètica, per comunicar al consistori fets i conductes contraris a la gestió ètica de l’Administració, tant dels treballadors municipals com dels càrrecs electes. Un cop rebuda la comunicació del fet irregular, s’analitzarà i s’actuarà, si cal, per aplicar mesures correctives.

Consell Assessor per la Transparència

Per tal de millorar el grau de confiança de la ciutadania envers l’Administració municipal, així com reforçar els canals de participació de la ciutadania, s’ha creat el Consell Assessor per la Transparència. Aquest Consell estarà constituït per un màxim de 12 professionals, entre tècnics municipals i membres reconeguts d’entitats ciutadanes i professionals que treballen per la transparència i la lluita contra la corrupció, els quals no rebran cap remuneració per la seva col·laboració.

Per ara, els membres que el configuren són: Simona Levi i Sergi Salgado, membres del grup activista Xnet; el periodista i exdiputat de la CUP al Parlament de Catalunya David Fernàndez; Miguel Ángel Mayo, membre de Gestha, Sindicat de Tècnics del Ministeri d’Hisenda, i Enric Pons, membre de la Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute (PACD) i de l’Observatori Ciutadà Municipal (OCM).

Més informació