Barcelona Districte Cultural portarà les arts i la cultura als barris

El projecte Barcelona Districte Cultural ha començat a caminar. La iniciativa, sorgida en el marc del Pla de xoc cultural als barris, presentat al setembre de l’any passat, té l’objectiu de consolidar un circuit estable d’espectacles professionals i replantejar la relació entre l’escenari i el públic amb el propòsit de convertir els ciutadans en agents culturals actius. La nova proposta cultural oferirà aquest any dues edicions (la primera, durant els mesos de maig i juny, i la segona, a l’octubre, al novembre i al desembre) i inclourà 20 propostes artístiques i 88 actuacions.

25/04/2017 17:26h

Redacció

Barcelona Districte Cultural és una proposta innovadora que vol fomentar que professionals de les arts i indústries culturals disposin d’un circuit de proximitat, més enllà dels principals equipaments de la ciutat, i crear una oferta cultural en barris no cèntrics, a fi d’afavorir l’accés dels ciutadans a la cultura i potenciar-ne el rol com a agents culturals actius.

Barcelona Districte Cultural ha presentat el programa d’activitats per a aquest any, que inclou dues edicions de caràcter gratuït, l’una a la primavera i l’altra a la tardor. En aquest cas, s’han preparat 20 propostes artístiques: 8 de música, 7 de teatre i 5 de dansa i circ. A partir de l’octubre, s’hi incorporaran també propostes audiovisuals. En total es programaran 88 actuacions.

La iniciativa pretén reforçar la cultura als barris, atès que es considera que té un paper destacat per a la cohesió social. Per això les activitats culturals es portaran a terme en tretze centres culturals de proximitat, un per districte, excepte en els casos de Sant Andreu, Sant Martí i Horta-Guinardó, on se’n proposen dos per districte. A partir del setembre d’aquest any, es començarà a treballar en els cinc projectes artístics comunitaris, que buscaran la implicació dels veïns perquè participin en processos de creació artística compartida.

Una nova edició per al 2018

L’Institut de Cultura de Barcelona (Icub) ha preparat de nou per al 2018 dues edicions (al febrer, al març i a l’abril i a la tardor) i la previsió és programar fins a 300 actuacions, que tindran lloc en vint centres culturals de proximitat.

La proposta Barcelona Districte Cultural, explicada aquest dimarts pel tinent d’alcaldia d’Empresa, Cultura i Innovació, Jaume Collboni, s’emmarca en el Pla de xoc cultural als barris de Barcelona, que va ser presentat a finals de setembre del 2016 com la “pota cultural” del Pla de barris. El seu objectiu és potenciar l’accés a una cultura de qualitat per afavorir la cohesió social.