Caminades per fer salut i cultura!

06/11/2016 09:30h

Marc Gómez Silvestre

Caminar és la manera més recomanable de mantenir la forma física i el cor sa. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana caminar 30 minuts al dia per mantenir el funcionament dels músculs i les articulacions en bon estat i facilitar la circulació de la sang. 

Des de fa uns anys els metges de família dels centres d’atenció primària de la Sagrada Família i de Roger de Flor recomanen als pacients amb el colesterol alt, diabetis o dislipèmia i hipertensió i a persones sedentàries inscriure’s a les rutes que organitzen diverses entitats en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona.

Es tracta de sis itineraris temàtics d’entre 3 i 6 quilòmetres que es recorren a peu, durant els quals tots els inscrits coneixen racons de la ciutat. Són itineraris urbans que passen per llocs emblemàtics i d’interès cultural o patrimonial de la ciutat.

La iniciativa també s’ha estès a Nou Barris. L’Ajuntament i el Consorci de Salut i Social de Catalunya organitzen conjuntament al Centre de Salut Cotxeres sortides a peu per prevenir el desenvolupament de malalties cardiovasculars des d’una perspectiva cultural. Les sortides estan organitzades per l’Associació del Comerç i les Empreses de Trinitat Nova i altres centres de salut. Al mateix temps, equipaments com la Casa de l’Aigua i el Castell de Torre Baró també ofereixen caminades.

Quim Llop, monitor cultural de l’activitat “Fem salut i cultura”, explica: “Les caminades tenen una durada aproximada d’una hora i una dificultat baixa i sense gaire desnivell.” El monitor de l’activitat té clar que “tots els inscrits es relacionen amb persones del seu districte i coneixen llocs nous, fins i tot al seu barri, perquè són racons que es descobreixen caminant i no quedant-se a casa”.

Tot i que la prioritat en l’adjudicació de places la tenen els pacients dels centres d’atenció primària, es tracta d’una activitat oberta a tothom. Les caminades es fan els dimarts i els dijous fins al 15 de desembre de 17.00 a 18.30 hores i són en grup i guiades per un monitor expert, amb l’objectiu de promoure la pràctica regular d’activitat física.