Cap de setmana: Comiat de l'Escola Massana, festes majors i pintura sobre la dona

A mesura que avança el juliol, la calor, l’ambient de vacances i les ganes de festa i viure al carrer s’estenen per la ciutat. El centre d’ensenyament de disseny i arts plàstiques de l’Escola Massana es trasllada de seu i abandona l’antic Hospital de la Santa Creu. Per això, divendres se celebra durant tot el dia una original i creativa festa de comiat. El Raval i Poble-sec viuen dies de festa major i els seus carrers estaran plens d’actes de cultura popular. A La Virreina Centre de la Imatge s’hi pot veure l’exposició de l’artista portuguesa Paula Rego “Lèxic familiar”, que explora el feminisme com un acte de revolta.

13/07/2017 13:39h

Redacció

L’emblemàtica Escola Massana deixa, després de més de 80 anys, l’antic Hospital de la Santa Creu i celebra una gran festa de comiat aquest divendres, que s’allargarà durant tot el dia. La festa comença a les deu del matí als jardins de Rubió i Lluch, on els assistents podran participar en la construcció d’un forn de pa fet amb fang.

Durant tot el dia, s’han organitzat activitats fora i dins de l’Escola Massana, visitant les aules, assistint a una classe de dibuix o escoltant sorolls enregistrats en tots els racons del centre educatiu. També es farà un dinar popular i a la nit, música en directe i ball fins a la matinada.

Festes majors al Raval i Poble-sec

La celebració a l’Escola Massana coincideix amb la Festa Major del Raval, organitzada per l’Associació de Veïns del Carme i inclou un bon nombre d’activitats: música i balls, havaneres, activitats infantils, àpats populars, teatre, gegants, diables, castellers, competicions esportives i també una cursa de patins que ha guanyat protagonisme aquests últims anys. Des del 1983 també s’hi celebra una mostra d’artesans i botiguers.

La festa comença dijous amb una cercavila i una actuació de les societats corals del Raval, un ball i la cercavila de gegants, amb capgrossos, els Bouets i la Vaqueta del Raval, que donaran pas al pregó de Faouzia Chati Badou, presidenta de l’Associació de Dones Marroquines a Catalunya. La festa s’acaba diumenge.

La Festa Major del Poble-sec, del 14 al 23 de juliol i organitzada per la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec, es reparteix en diversos espais emblemàtics, com ara la plaça del Sortidor, la de les Tres Xemeneies o la del Teatre el Molino. El ball, i sobretot la música, tenen molt de pes en el programa, però la cultura popular també hi és ben present, amb trobades geganteres, castelleres i correfocs.

Exposició de pintura sobre feminisme

A La Virreina Centre de la Imatge, l’exposició de Paula Rego “Lèxic familiar” tracta un dels temes fonamentals de la trajectòria de l’artista lisboeta: el feminisme entès com un acte de revolta en què cal reivindicar el poder i la imaginació de la dona davant el domini de les estructures de control del patriarcat.

En les seves pintures, que parteixen de l’expressionisme de principis del segle XX i del terror fosc de Goya, Paula Rego representa dones en moments únics en què trenquen les convencions acceptades i exploren nous espais de llibertat: estan en procés de canvi o a punt de canviar la seva manera de relacionar-se amb el poder.