Compromís amb la cultura i la ciència

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, s’ha reunit amb representants dels sectors de la cultura i la recerca de la ciutat per formar un front comú i fixar una posició per demanar que es revisi el tractament de l’IVA en les subvencions públiques.

01/12/2017 17:19h

Redacció

Abans que aquesta revisió del tractament de l’IVA pugui comprometre la viabilitat econòmica de diferents equipaments, l’alcaldessa ha manifestat el seu compromís ferm per treballar braç a braç amb tots els actors afectats i oferir-los suport institucional. “Aquests sectors representen pilars fonamentals en matèria de coneixement, però també per al teixit social i econòmic de la nostra ciutat. Necessitem donar-los el màxim suport, ja que són béns comuns per a la vida democràtica”, ha afirmat Colau.

Des de l’Ajuntament de Barcelona, l’alcaldessa ha sol·licitat una reunió amb el ministre d’Hisenda i Funció Pública de l’Estat espanyol, Cristóbal Montoro, “per resoldre amb la màxima celeritat aquesta situació d’incertesa i perquè aquests recursos es puguin utilitzar en benefici de la ciutat”, ha dit Colau.

Cobrament retroactiu

Ja fa un temps que l’Ajuntament treballa amb experts, amb els sectors implicats i amb la Generalitat per aconseguir un canvi en una disposició de la Llei de contractes per tal que el pagament de l’IVA corresponent a les subvencions públiques destinades a la cultura i a la recerca no tingui un caràcter retroactiu i, per tant, no calgui pagar-lo.

Inicialment aquesta qüestió va quedar clara, però l’Agència Tributària ha mantingut les inspeccions en equipaments culturals per reclamar el 21% de l’IVA de les subvencions atorgades per l’Estat entre el 2013 i el 9 de novembre del 2017. Això ha disparat les alarmes i ha generat, novament, inquietud i neguit en els sectors afectats, que veuen perillar la viabilitat dels seus projectes.