Crida a voluntaris per radiografiar el sensellarisme a Barcelona

La nit del 17 al 18 de maig es farà el sisè recompte dels sensellar que pernocten a la ciutat. És el primer que es fa des de l’aprovació del Pla de lluita contra el sensellarisme de Barcelona 2016-2020 i es comptabilitzaran tant les persones que dormen al carrer com les que ho fan als equipaments de la ciutat. L’activitat té una doble finalitat: contribuir a millorar la capacitat de resposta dels serveis als sensellar i sensibilitzar la ciutadania sobre aquest fenomen. S’espera la participació de més de nou-cents voluntaris.

20/04/2017 15:49h

Redacció

Per participar en el recompte com a voluntari no cal tenir experiència prèvia. S’ha de ser major d’edat i és recomanable tenir un telèfon mòbil per poder descarregar-s’hi l’aplicació. Els voluntaris, que es distribuiran en petits grups de tres o quatre persones la nit del recompte, s’han de registrar en el formulari en línia al web recompte.barcelona, on poden triar el seu districte de preferència.

Aquesta acció l’impulsa la Xarxa d’Atenció a Persones Sense Llar, que forma part de l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva i que aplega una trentena d’organitzacions especialitzades en l’abordatge del sensellarisme.

El recompte ha de servir per fer un diagnòstic més acurat d’aquest fenomen a la ciutat. “Així, podrem millorar les intervencions i les polítiques públiques”, ha recordat la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz. I ha afegit: “El treball en equip entre entitats i veïnat és clau per combatre, plegats, l’estigma i els prejudicis que recauen sobre les persones sensellar.” Ortiz també ha remarcat que radiografiar la situació real és important per dimensionar la problemàtica i per determinar les millors maneres d’atendre-la.

El fenomen del sensellarisme no és nou, però a Barcelona ha crescut considerablement durant els darrers anys com a conseqüència de la crisi. Segons el recompte de l’any 2008, 658 persones pernoctaven al carrer. L’any passat la xifra va arribar a 941, un 40% més en 8 anys. El nombre de persones que dormen en equipaments residencials especialitzats ha crescut encara més durant aquest període, un 60%: s’ha passat de 1.190 persones allotjades l’any 2008 a les 1.907 del 2016.

El Pla de lluita contra el sensellarisme a Barcelona 2016-2020 té l’objectiu de fer reversibles les situacions d’exclusió residencial. El pla s’estructura en 9 eixos estratègics, 24 objectius i 72 actuacions concretes i té una dotació de 5 milions d’euros que es destinaran a millorar i ampliar els equipaments destinats a l’atenció d’aquestes persones.

El 76% de les persones que pernocten al carrer porten més d’un any en aquesta situació. Segons Ortiz, aquesta dada evidencia que la falta d’accés a l’habitatge està íntimament relacionada amb el sensellarisme. “La qüestió de l’habitatge és punyent. El mercat exclou permanentment persones que tampoc no poden marxar de Barcelona perquè és on es concentren els serveis que les poden atendre”, ha afirmat. La precarietat laboral i l’exclusió administrativa de les persones de nacionalitat estrangera són també causes de l’augment del fenomen.

Increment de recursos per combatre el sensellarisme

El novembre del 2016 va entrar en funcionament un equipament d’allotjaments individuals de 48 places, amb serveis col·lectius per a famílies, al carrer de Sant Pere Més Baix. Recentment s’ha posat en marxa, al districte de Sants-Montjuïc, el centre de Cal Muns, amb 41 places per atendre persones sensellar i amb problemes de salut mental. El mes de setembre s’obrirà un altre centre residencial de 20 places per a joves, i durant el 2017 s’acabarà la construcció de dos equipaments residencials més, un al carrer de Tànger i un altre al carrer d’Alí Bei, que començaran a funcionar l’any 2018.

 

 

Notícies relacionades