Cursos gratuïts per capacitar digitalment joves i gent gran

25/02/2017 13:05h

Redacció

Barcelona Activa ha posat en marxa el projecte Ciberalfabetització, que consisteix en tres programes de formació gratuïts per combatre la bretxa digital a la ciutat. Vint persones aturades que l’agència de desenvolupament ha contractat i ha format impartiran aquests cursos, que s’adrecen a infants que vulguin introduir-se en el món de la programació, joves que aspiren a convertir-se en prescriptors de llibres a través de la xarxa i persones de més de 55 anys que s’inicien en l’ús dels dispositius mòbils.

Segons diversos estudis, nou de cada deu barcelonins es connecten a la xarxa diàriament. Amb tot, segons l’informe “L’escletxa digital a la ciutat de Barcelona”, s’han trobat diferències en funció dels barris, l’edat, la situació laboral i el nivell formatiu. El primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, ha expressat: “Si Barcelona és la capital del mòbil, ho ha de ser també del dret a Internet. Tenim una ciutat amb una connectivitat molt alta, però encara hi ha gent que no pot pagar l’accés a Internet o bé no té la capacitació per fer-ho.”

El programa Ciberalfabetització consisteix en tres programes de formació de curta durada que s’impartiran en una trentena de centres de la Xarxa del Consorci de Biblioteques de Barcelona i mitjançant els quals s’espera formar més de 1.300 persones des d’ara i fins a l’abril. De cada curs s’han fet diferents edicions amb grups d’entre deu i dotze participants. Segons el primer tinent d’alcaldia: “Saber usar les noves tecnologies és fonamental per trobar feina, per poder participar políticament o, fins i tot, per relacionar-se amb la resta de la ciutadania.”

Per posar en marxa aquest projecte, Barcelona Activa ha contractat i ha format vint persones aturades a través dels plans d’ocupació municipals, que actuaran com a formadors i, a més, podran complementar els seus perfils professionals i millorar les possibilitats d’inserció futures.

La iniciativa s’emmarca en el pla “Barcelona, ciutat digital 2017-2020” i complementa altres iniciatives impulsades recentment a la ciutat, com ara doblar els punts d’accés gratuït a Internet o la signatura de la Declaració de Barcelona per la inclusió social digital, un acord amb les grans operadores per treballar conjuntament amb l’objectiu que la tecnologia tingui el màxim impacte social.