Els Encants i la Biblioteca El Clot - Josep Benet, amb les persones refugiades

09/02/2017 17:38h

Redacció

El fotògraf Aleix Oriol Vergés va presentar al Mercat dels Encants l’exposició “L’èxode sirià: lluitant per la supervivència”, que es pot visitar fins al 23 de febrer. La mostra està dividida en dues parts: a la Biblioteca El Clot – Josep Benet s’exposen vint instantànies centrades en la devastació de la ciutat siriana de Kobane, i a la sala polivalent del Mercat dels Encants s’apleguen vint fotografies més, centrades en els camps de persones refugiades del Líban i dels territoris kurds de l’Iraq i de Turquia, a més de Lesbos i Idomeni, a Grècia.

La proposta artística de Vergés, segons el mateix fotògraf, vol “explicar d’una manera fidel i sense biaix el que està passant amb els refugiats sirians a tot l’Orient Mitjà”. La voluntat d’aquestes fotos és documentar i visibilitzar tot un seguit de situacions humanes que, com en el cas de la destrucció de Kobane, han desaparegut del focus mediàtic i polític.

“L’èxode sirià: lluitant per la supervivència” és una iniciativa de la Biblioteca Trinitat Vella – José Barbero, el Centre Cívic Trinitat Vella i el Projecte de Dinamització Glòries, que arriba ara al districte de Sant Martí després d’itinerar per altres equipaments de Barcelona, Girona, Terrassa, Eivissa i Formentera. L’exposició té el suport de la plataforma “Casa nostra, casa vostra”.

La programació d’aquest tipus de propostes culturals en equipaments de proximitat respon a la voluntat d’acostar als barris les realitats complexes del refugi, que també afecta molts veïns de la ciutat. La informació i el coneixement que aporten projectes d’aquest tipus són eines clau, tal com defensa Barcelona, per exigir als estats que compleixin les normes més elementals del dret humanitari.

Altres activitats relacionades

El valor de document humà de l’exposició es complementa amb una xerrada als Encants el 15 de febrer a les 18.30 hores. Estel·la Pareja, directora de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, i Jordi Armandans, director de la fundació Fundipau, parlaran de les implicacions polítiques del refugi, producte tant de la vulneració dels drets humans com de les respostes que hi dóna la comunitat internacional.

A més, dissabte, 18 de febrer, a les 12.00 hores, es presentarà a la Biblioteca El Clot – Josep Benet el joc de taula “Fronteres invisibles”, creat per l’Agrupament Escolta Rudyard Kipling, i que pretén reflexionar sobre el procés que viuen les persones immigrades des del moment que arriben al nostre país i fins que aconsegueixen regularitzar la seva situació.