Els frescos del Monestir de Pedralbes s'acabaran de restaurar gràcies a la taxa turística

09/12/2016 16:57h

Cèlia Muns Prats

Els murals medievals que hi ha a la capella de Sant Miquel del Monestir de Pedralbes tenen uns set-cents anys d’antiguitat i, tot i que se’n conserva l’obra completa, cal restaurar-los per assegurar-ne una conservació correcta. El projecte es planteja com un model d’excel·lència que utilitza les tècniques més avançades per conservar, restaurar i fer difusió de la peça.

En total, es destinaran 250.000 euros provinents de l’impost sobre estades en establiments turístics (IEET) al projecte, que durarà uns dotze mesos i començarà el 2017. Durant aquest període es finalitzarà la restauració completa, la neteja i la restitució de les pintures murals dels dos panys de paret laterals.

“La taxa turística ha de repercutir en la ciutat”, ha declarat el regidor d’Empresa i Turisme, Agustí Colom. I ha afegit: “S’aplicarà per rehabilitar i destacar els espais culturals de la ciutat.” Per la seva banda, el tinent d’alcaldia d’Empresa, Cultura i Innovació, Jaume Collboni, ha destacat que aquesta partida servirà per a “la recerca i la difusió del nostre patrimoni medieval en una operació molt important per la singularitat i el període històric que representa”.

Es tracta de la culminació d’un procés que va començar el 2014 amb una primera fase de reparació, en la qual es va restaurar completament el plafó central i l’embigat de la capella. Amb aquesta segona fase es restituirà una peça única i excepcional de 100 metres quadrats de parets i sostres decorats que s’atribueix al taller de Ferrer Bassa.

Tot el projecte ha tingut l’assessorament d’experts internacionals i s’hi han aplicat les tècniques més avançades, de manera que és un dels més rellevants que es desenvolupen actualment a Europa. Amb tot, es vol donar a conèixer el valor del monestir i el seu patrimoni.

Més informació