Els futurs usos del Teatre Arnau, definits en un procés participatiu

23/02/2017 19:46h

Redacció

El Teatre Arnau del Paral·lel esdevindrà un equipament municipal amb un projecte innovador que fusionarà les arts escèniques, la recuperació de la memòria i el treball comunitari. Els usos de l’espai s’han decidit mitjançant un procés participatiu que es va començar la primavera passada.

Diferents entitats i col·lectius del teixit cultural i veïnal de la ciutat i, en especial, dels barris del Poble-sec, el Raval i Sant Antoni, s’han involucrat en la primera fase del procés participatiu, que s’acaba de tancar. Després del cicle d’informació, diagnòstic i presa de decisions vindrà el de reconstrucció. Per això properament es convocarà el concurs arquitectònic.

Tot i que els primers estudis van indicar que l’estructura de l’edifici es trobava en mal estat i van fer dubtar de la possibilitat de rehabilitar-lo, tant el grup impulsor del procés com entitats veïnals acadèmiques i culturals han apostat per conservar tota l’arquitectura original possible.

La recuperació del teatre es farà tenint en compte tres vessants. “Ho fem amb una visió de futur, amb aquesta triple dimensió de memòria, arts escèniques i gestió comunitària”, ha dit el segon tinent d’alcaldia, Jaume Collboni, en la presentació de la primera fase del procés, que ha servit per definir els futurs usos de l’espai.

Pel que fa a la recuperació de la memòria, l’objectiu és enfortir la imatge del passat de l’edifici, l’últim teatre de barraca de la ciutat. Però també es pretén recuperar la memòria del Paral·lel, l’anomenat Broadway català, una zona que a principis del segle XX es va caracteritzar, més enllà de l’oferta escènica, per l’heterogeneïtat, la multiculturalitat i el tarannà liberal.

L’espai escènic de l’Arnau servirà per a la creació i exhibició d’espectacles de diferents disciplines, com la música, la dansa, el teatre o el circ, entre altres. Es preveu desenvolupar-hi una línia de programació accessible, atractiva, multicultural i arriscada i que la creació artística respongui a les inquietuds dels creadors de la ciutat.

A més de multidisciplinari, el projecte té un enfocament social, comunitari i intercultural. Es vol convertir el teatre en un espai participatiu, de trobada i de diàleg, un equipament de proximitat que visqui de cara al barri. Per això una de les seves funcions serà dinamitzar el teixit associatiu i cultural dels barris propers.

En breu es crearà un grup per treballar la programació de l’Arnau itinerant, que ha de servir com a laboratori del projecte i del model de gestió a aplicar de forma deslocalitzada, mentre no es pugui fer servir l’edifici. “Podem anar desenvolupant accions relacionades amb les arts escèniques, el treball comunitari i la recuperació de la memòria històrica del Paral·lel, fent servir les diferents infraestructures i equipaments culturals municipals ja existents o l’espai públic, de forma itinerant”, ha dit Gala Pin, regidora del districte de Ciutat Vella. L’Arnau itinerant tindrà una durada aproximada d’entre dos i quatre anys i es desenvoluparà en diferents indrets de la ciutat.