Gràcia prepara 400 actes per celebrar el bicentenari de la festa major

Aquest any el barri de Gràcia viurà una festa major molt especial. La celebració no començarà, com és tradicional, a mitjan agost, sinó que ho farà dimarts, 2 de maig, amb la inauguració de la primera de les tres exposicions que tindran lloc a L'Envelat, als jardins de Salvador Espriu. La festa major del bicentenari durarà un any sencer, fins al maig de l'any vinent, i oferirà un ventall ampli d'actes culturals, ciutadans i socials per reivindicar el passat, present i futur de Gràcia.

26/04/2017 18:34h

Redacció

Gràcia bufa 200 espelmes aquest any, i per commemorar un esdeveniment tan especial, ha programat fins a 400 activitats culturals i socials, que duraran tot un any. El bicentenari de la Festa Major de Gràcia començarà formalment dimarts, 2 de maig, a la tarda, amb la presentació institucional de la festa al Palau Robert i la inauguració d’una exposició a L’Envelat, als jardins de Salvador Espriu, que s’ha construït segons l’estil del segle XIX per recuperar un tipus d’equipament que havia tingut un paper destacat en l’urbanisme de les ciutats.

La Fundació Festa Major de Gràcia ha presentat aquest dimecres, en una roda de premsa, els actes de celebració d’aquests 200 anys d’història. El primer acte de festa major a Gràcia apareix documentat fa dos segles, d’acord amb la primera ressenya trobada l’any 1817 al llibre Muralles enllà, de la sèrie “Visions Barcelonines, 1760-1860”, de l’historiador Francesc Curet.

Com a element vertebrador de la celebració, destaca l’organització de tres exposicions, que es faran en períodes diferents, des del maig fins a l’agost: “Envelats, arquitectura singular i símbol de la Festa Major”, “Guarnir el món de festa. Espai urbà versus espai humà” i “L’art de guarnir els carrers”. Les tres exposicions tindran com a escenari L’Envelat, que vol esdevenir un punt de reivindicació històrica del barri.

La festa major d’agost seguirà sent un dels punts centrals, amb més visitants, de la programació. Aquest any es recuperarà el guarnit del carrer Gran de Gràcia (o carrer Gran) perquè esdevingui, un altre cop, la porta d’entrada a la festa. La ciutadania participarà en el guarniment del carrer i també s’hi implicaran escoles i centres educatius. D’altra banda, a mitjan maig es coneixerà el cartell guanyador de la festa major d’enguany.

Per mantenir la flama de la celebració durant tot un any, més enllà dels actes principals s’organitzaran cicles de conferències, jornades sobre associacionisme cultural i ciutadà i actes sobre guarniments florals. També es presentarà un documental inèdit sobre la Festa Major de Gràcia de l’any 1935, un any abans de l’esclat de la Guerra Civil Espanyola.

Més informació