Homenatge als veïns de les barraques del Carmel i Can Baró

26/03/2017 15:26h

Redacció

El 1990 es va enderrocar un dels últims grans conjunts de barraques de la ciutat de Barcelona, el del Carmel i Can Baró. Aquest diumenge s’ha inaugurat una placa en l’espai patrimonial del turó de la Rovira, que homenatja els veïns d’aquests barris de Barcelona. Es tracta de la desena placa commemorativa dels barris de barraques de Barcelona, després que l’octubre del 2015 s’inaugurés la del conjunt de Montjuïc.

L’acte, organitzat conjuntament per la Comissió Ciutadana per a la Recuperació de la Memòria dels Barris de Barraques i l’Ajuntament, ha reunit un nodrit grup de veïns del barri. El primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, els ha dit: “És molt important recordar la memòria oblidada dels barris plens de dignitat i de la gent que va conquerir drets amb la seva lluita, de la qual volem ser hereus.” En l’acte han participat també el comissionat de Programes de Memòria, Ricard Vinyes, i la regidora d’Horta-Guinardó, Mercedes Vidal, que ha afegit que cal posar de relleu la Barcelona oblidada que ha lluitat per recuperar-se i dignificar-se.

En acabar la Guerra Civil, centenars de persones van combatre la falta d’habitatge aprofitant les estructures abandonades de la bateria antiaèria del turó de la Rovira per construir-hi les anomenades barraques dels Canons, que es van completar amb dos nuclis més: el de Raimon Casellas i el de Francesc Alegre. Als anys seixanta hi havia prop de sis-centes barraques, en què vivien unes tres mil persones. Amb el temps i gràcies a la mobilització veïnal, van anar aconseguint subministraments i serveis per millorar-ne les condicions de vida. L’any 1990 els darrers veïns van ser traslladats a pisos i el barri va ser enderrocat.

La placa en homenatge als barris de barraques del Carmel i Can Baró es troba dins l’espai patrimonial del turó de la Rovira, que gestiona el Museu d’Història de Barcelona i que comprèn la bateria antiaèria de la Guerra Civil i les restes de les barraques que hi van sorgir durant la postguerra. El conjunt disposa ara també d’una torreta informativa, on s’explica la història dels barris de barraques del Carmel.

Més informació