La Rambla torna a la normalitat sense oblidar

Amb l'objectiu de tornar la Rambla progressivament a la seva normalitat, avui s'inicia la retirada dels objectes, escrits, flors i espelmes que la ciutadania de Barcelona i els visitants de la ciutat han fet, espontàniament, com a mostra de condol i solidaritat després dels atemptats del 17 d'agost passat. Al principi de la Rambla es mantindrà un espai perquè la gent hi pugui continuar fent ofrenes i es treballa per poder disposar d'una senyalització per recordar els fets i homenatjar les víctimes.

28/08/2017 17:35h

Redacció

Un equip de tècnics, del qual formen part membres del Museu d’Història de Barcelona, MUHBA, i l’Arxiu Municipal, vetllarà perquè la retirada i l’emmagatzematge d’escrits i objectes es faci de manera selectiva i permeti, posteriorment, conservar-ne una mostra aleatòria i representativa. Les flors seques es faran servir per fer-ne compostatge i les espelmes es recolliran per poder-ne fer de noves que siguin commemoratives.

El procés seguirà la mateixa cura que s’ha tingut fins ara, amb l’objectiu de valorar, documentar i patrimonialitzar “aquesta joia de la memòria popular de la ciutat”, tal com l’ha definit el primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello. També ha destacat que “som conscients que hi haurà gent que necessita allargar aquest dol i hem de facilitar-los aquest procés, però també cal tornar la Rambla a la seva normalitat”, tal com ha demanat el veïnat i el sector comercial.

A la part superior de la Rambla, just darrere de la boca de metro, s’hi mantindrà un espai on es puguin continuar fent ofrenes. D’altra banda, es treballa per habilitar a mitjà termini una senyalització memorial dels fets i d’homenatge a les víctimes.

Digitalització dels llibres de condol

Els llibres de condol que durant aquests dies han recollit més de 18.000 dedicatòries i signatures també es digitalitzaran per facilitar-ne la consulta per part de la ciutadania. Pel que fa el llibre virtual de condol, ha registrat un total de 29.762 comentaris.