La represa de les obres de la Sagrera i el carril bus a la B-23, temes prioritaris en la reunió amb Foment

La reactivació de les obres de la Sagrera, que podria tenir lloc abans de l’estiu, i la connexió del carril bus de la Diagonal amb la B-23 han centrat la primera reunió del nou ministre de Foment, Íñigo de la Serna, amb Ada Colau i els responsables d’urbanisme de l’Ajuntament.

06/04/2017 17:44h

Redacció

L’estació de la Sagrera és una ferida oberta que té Barcelona, i així ho ha posat de manifest l’alcaldessa, Ada Colau, durant la reunió amb el ministre de Foment, Íñigo de la Serna. En la compareixença posterior, Colau ha celebrat l’anunci del Ministeri de començar les obres del col·lector de Prim abans de l’estiu, tot i que ha manifestat una reserva prudent fins a veure l’inici de les obres.

A la reunió també han assistit la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, i el gerent adjunt de Mobilitat i Infraestructures, Manuel Valdés.

Les obres del col·lector de Prim permetrien fer avançar altres obres de la zona. A més, per aconseguir que l’estació tiri endavant, cal desencallar i fer avançar la construcció de la llosa de la Sagrera i l’estació de Sant Andreu Comtal. L’alcaldessa ha recollit el compromís de Foment de reactivar les obres per fer la llosa durant el tercer trimestre d’aquest any. Colau ha expressat la seva disposició a treballar i col·laborar perquè les obres avancin. “La Sagrera no pot esperar més”, ha dit mentre recordava que no només es tracta d’una infraestructura que està aturada des de fa temps, sinó que s’està “parlant d’una afectació a milers de veïns de diversos barris de la ciutat i del prestigi de les administracions públiques”.

Íñigo de la Serna ha insistit en el seu compromís per reanudar els treballs a la zona de la Sagrera i ha anunciat una inversió de 10,5 milions d’euros. Segons ha explicat, les obres del col·lector començarien abans de l’estiu i les de la llosa en el tercer trimestre, però no ha pogut concretar el calendari per l’estació de Sant Andreu Comtal a causa dels processos judicials que afecten aquesta infraestructura.

Per una ciutat saludable

Colau també ha explicat que Foment ha inclòs en el pressupost 10 milions d’euros que es necessitaven per congelar les tarifes del transport públic i ha anunciat que des de Barcelona se seguirà reclamant continuar amb la inversió en transport públic.

La trobada ha servit també per reclamar temes pendents, com la cessió de la titularitat de la B-23 a la Generalitat per poder licitar tan aviat com sigui possible les obres del carril bus d’entrada d’aquesta via per la Diagonal. Segons ha explicat de la Serna, s’està treballant amb la Generalitat i els ajuntaments de diversos municipis per avançar amb relació a la cessió de la B-23. De fet, el ministre ha confirmat que es podria signar un conveni que preveiés els 6 milions d’euros de partida pressupostària que s’han destinat a aquesta finalitat.

L’estació de la Sagrera, l’execució del carril bus de la B-23 i la connexió amb l’avinguda Diagonal són infraestructures clau per assolir un model de ciutat saludable, sostenible i equitativa. L’estació de la Sagrera és un dels intercanviadors de la línia d’alta velocitat que hi haurà a la ciutat i que farà xarxa amb la resta de mitjans de transport: Rodalies (línies de Granollers i Mataró), metro (L9/L10 i L4), alta velocitat (ample de via estàndard), autobusos interurbans i serveis locals d’autobús, taxi, bicicletes, vehicles privats. Per la seva banda, l’execució del carril bus a la B-23 també seria un pas endavant per una ciutat que aposta pel transport públic, per connectar els barris i municipis i per reduir-hi la contaminació.

Habitatge

La trobada entre Foment i l’Ajuntament ha servit per posar a sobre la taula el paper de l’Estat en matèria d’habitatge. Ada Colau, que també estava acompanyada a la reunió pel regidor d’Habitatge, Josep Maria Montaner, i el gerent de l’àrea, Javier Burón, ha lamentat la negativa de de la Serna a regular el mercat de lloguer i recuperar les inversions en matèria d’habitatge. Més informació en aquest enllaç.

Més informació