La Trini té un pla!

La Trinitat Vella es troba a punt de començar el seu procés de transformació emmarcat en el Pla de barris. Les prioritats bàsiques, relacionades amb l’educació, la cultura, l’activació econòmica i l’esport, s’han definit de forma participativa, i la posada en marxa de les actuacions es realitzarà de manera conjunta amb el teixit associatiu i el veïnat.

01/06/2017 18:40h

Redacció

El Pla del barri de la Trinitat Vella, que el 7 de juny serà presentat al veïnat en el marc de la festa major, inclou una sèrie d’actuacions bàsiques, entre les quals destaquen convertir el camí de ronda en un nou eix d’espais esportius a l’aire lliure, la millora del passadís de la Trinitat com a espai dedicat a l’acció cultural i la reactivació urbana de la zona nord.

El projecte per al camí de ronda neix de dues demandes del barri: la dignificació i l’activació del camí de ronda i la millora d’instal·lacions esportives a l’aire lliure i la creació de nous equipaments. A partir d’això, s’han proposat nous espais esportius a l’aire lliure i accions de dinamització esportiva per fomentar la convivència, la inclusió i l’oci saludable.

El passadís de la Trinitat, com a espai per a l’acció cultural, vol aprofitar el teixit associatiu existent al barri per treballar la dinamització comunitària a través d’accions culturals, mentre que la reactivació de la zona nord té l’origen en l’oportunitat de transformació urbana prevista a la zona que actualment ocupa el centre penitenciari de la Trinitat i que portarà a una remodelació de tot aquest territori.

El pla de la Trinitat Vella inclou també una sèrie d’accions específiques, com ara la recuperació de la memòria històrica del barri, el projecte “Fem lleure a la Trini” —en el marc del programa Baobab—, iniciatives a favor de la diversitat i la convivència, l’adequació d’un nou casal per a la gent gran i la millora urbanística de la plaça dels Drets de la Infància.

Avança el pla del Bon Pastor i Baró de Viver

Als barris del Bon Pastor i de Baró de Viver alguns dels plans bàsics demanen iniciar un projecte pilot que canviï el projecte educatiu del Cristòfol Colom per convertir-lo en un centre professional vinculat a la jardineria i als espais verds, remodelar els polígons industrials per impulsar-hi la presència d’empreses i la creació d’ocupació i fomentar l’esport i la cultura com a eines de convivència i cohesió.

Pel que fa a actuacions específiques, hi destaquen el projecte educatiu de l’Institut Escola El Til·ler, la construcció del camp de futbol de Baró de Viver, la construcció del Casal de Gent Gran del Bon Pastor i la reforma integral del Club de Lluita.

Els dos plans de barri són considerats projectes d’intervenció integral. El pla del Bon Pastor i de Baró de Viver —que serà presentat al veïnat a l’estiu— té dinou línies d’intervenció, mentre que el de la Trinitat Vella en té dotze. En tots dos casos, aquestes línies bàsiques es desenvolupen després en més d’una seixantena d’accions específiques.

Inversió de 23,7 milions d’euros

L’Ajuntament de Barcelona invertirà un total de 23,7 milions d’euros en els dos plans de desenvolupament: 17 milions d’euros per al Bon Pastor i Baró de Viver, i 6 milions d’euros per a la Trinitat Vella. Aquestes tres zones formen part dels barris que configuren l’eix Besòs i són, juntament amb els barris del Besòs i el Maresme (Sant Martí) i la Trinitat Nova (Nou Barris), els primers on ha començat el desplegament d’aquesta actuació estratègica.

En presentar el pla d’actuació municipal, la regidora del Districte de Sant Andreu, Carmen Andrés, ha subratllat l’objectiu de millorar la vida dels veïns i veïnes als barris i d’evitar que puguin sentir-se discriminats respecte als veïns d’altres zones de la ciutat. Andrés ha assenyalat: “Els plans del barris de la Trinitat Vella, el Bon Pastor i Baró de Viver són estratègics per tenir aquesta ciutat equilibrada i justa, perquè cada veí d’aquest barri es pugui reconèixer com a barceloní o barcelonina.”