Seminari "La vida de les històries. El testimoni filmat"

Seminari al voltant de la figura controvertida del testimoni, que en proposa un apropament des de les pràctiques i les arts audiovisuals.

02/12/2017 21:17h

Redacció

“La vida de les històries. El testimoni filmat” s’inscriu en el debat estètic, filosòfic i polític actual entorn de la figura controvertida del testimoni i en proposa un apropament des de les pràctiques i les arts audiovisuals. Es planteja com un espai de trobada i intercanvis entre investigadores i investigadors internacionals procedents de diferents àmbits –filosofia, art, cinema, història, literatura–, artistes visuals, cineastes i actors del món cultural. Inclou així mateix la visita comentada de l’exposició “Susan Meiselas. Mediacions” a la Fundació Tàpies i dues “Sessions golfes” a la Filmoteca de Catalunya, on es projectaran tres pel·lícules en presència de les cineastes Manuela Morgaine i Yael Perlov. Al llarg de les dues jornades, s’abordaran una sèrie de qüestions fonamentals per pensar la producció i la circulació dels relats audiovisuals de testimonis –la vida de les històries– i la captació per la càmera del relat testimonial –el testimoni filmat.

El seminari comissariat Marina Vinyes Albes tindrà lloc el dimarts 12 i el dimecres 13 de desembre del 2017 de 9:30 del matí a 7 de la tarda a l’Aula Capella de l’Edifici històric de la Universitat de Barcelona, i el seguiran les “Sessions golfes” a la Filmoteca de Catalunya a partir de les 21:30. La visita de l’exposició està prevista durant la tarda del dia 12. Un servei de traducció simultània serà disponible al llarg de les jornades.

Organitzat per l’Observatori Europeu de Memòries – Fundació Solidaritat UB l’esdeveniment compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i la Comissió Europea i amb la col·laboració de Filmoteca de Catalunya, Yad Vashem Visual Center, Universitat de Barcelona, Institut dels passats presents, Fundació Antoni Tàpies i Université Paris-Sorbonne (CRIMIC).

El programa compta amb la participació de:
Emmanuel Alloa (Filòsof, professor a la Universitat de St, Gallen, Suïssa), Liat Benhabib (directora del Yad Vashem Visual Center), Nancy Berthier (directora de l’Institut d’Études hispàniques de l’Univerersité Paris- Sorbonne i co-responsable de l’eix Arts Visuals del Centre de Recerca Interdisciplinari sobre els Mons Ibèrics Contemporanis – CRIMIC), Fina Birulés (Filòsofa, professora a la Universitat de Barcelona), Carles Guerra (comissari independent i crític d’art, director de la Fundació Tàpies), Arturo Lozano (historiador del cinema, professor de comunicació audiovisual a la Universitat de Lleida), Marta Marín Dòmine (directora del Center of Memory and Testimony Studies de la Wilfrid University a Ontario, Canadà, i professora de la mateixa universitat, artista), Susan Meiselas (fotògrafa, presidenta de l’agència Magnum Photos), Manuela Morgaine (cineasta, artista i escriptora), Rithy Panh (Cineasta / intervenció per vídeo-conferència), Yael Perlov (cineasta), Vicente Sánchez-Biosca (historiador del cinema, professor de comunicació audiovisual a l’Universitat de València), Esther Shalev-Gerz (artista), Susana de Sousa Diaz (cineasta), Annette Wievirorka (historiadora, directora de recerca al CNRS).