L'Ajuntament remet a la Fiscalia la informació sobre un possible frau de l'empresa de neteja FCC

17/11/2016 16:31h

Cèlia Muns Prats

L’empresa de neteja i retirada de residus urbans Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) podria haver falsejat dades dels seus serveis a Barcelona durant el període 2013-2015, tot i que no es descarta que el presumpte frau s’estengui a anys anteriors. La suma defraudada podria pujar fins a 850.000 euros. L’Ajuntament ha remès a la Fiscalia tota la informació sobre aquest cas.

Després d’haver rebut els primers indicis del cas, el consistori l’ha portat a la Fiscalia i també ha obert un expedient informatiu per verificar les dades. “Es tracta d’una situació molt greu, que afecta directament la ciutadania en un tema tan sensible com és la neteja i la gestió dels residus“, ha declarat la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz. “Es tracta d’un comportament que no tolerarem a cap de les nostres adjudicatàries”, ha afirmat Janet Sanz, i ha afegit: “Si es demostra que s’ha comès el frau, ens assegurarem que l’empresa torni fins a l’últim cèntim a la ciutat de Barcelona.”

FCC és l’empresa que dóna el servei de neteja i recollida de residus a Ciutat Vella, l’Eixample i Gràcia, i segons la informació de què es disposa, existeixen indicis que mostrarien diferències entre els serveis certificats i els serveis prestats, presumptament a favor de l’empresa FCC. En concret, hauria facturat més brigades de neteja i recollida de les que realment posava al carrer.

D’altra banda, les corporacions que s’encarreguen d’aquests tipus de serveis cobren segons un sistema amb uns límits establerts. Aquests límits fixen un preu unitari més baix per tona a mesura que el volum de residus creix. El possible frau de FCC consistiria a desviar envasos i mobles recollits com si fossin uns altres tipus de residus, per així no arribar al límit establert i aconseguir que el preu de la tona no baixés.

“Volem transmetre un missatge de fermesa davant d’aquests fets. No baixarem la guàrdia i reforcem la voluntat de transparència”, ha afirmat el regidor de Drets de la Ciutadania, Participació i Transparència, Jaume Asens. També ha explicat que el cas podria implicar dos delictes penals: el d’estafa i el de falsificació de documents mercantils i públics.

Podeu llegir en aquest enllaç més informació sobre les actuacions que ha posat en marxa l’Ajuntament.

Més informació