L'esport, sense assetjament ni abusos sexuals

02/11/2016 15:39h

Cèlia Muns Prats

Prevenció de l’assetjament i l’abús sexual i per raó de sexe a l’esport és el títol del quadern pedagògic que l’Ajuntament ha publicat als webs municipals del Centre per a la Igualitat i Recursos per les Dones i d’Esports. Es tracta d’una iniciativa, pionera a Espanya, que va dirigida especialment als quadres directius i tècnics de les institucions esportives i les famílies dels joves esportistes.

L’objectiu del quadern és donar als centres i a les famílies les eines per detectar, reconèixer i sobretot prevenir l’assetjament i l’abús sexual en l’àmbit de l’esport. A més, es vol sensibilitzar, conscienciar, informar i també formar tota la comunitat esportiva de l’existència i l’abast d’aquestes pràctiques no desitjades.

El document està estructurat en tres blocs: conèixer l’assetjament i l’abús sexual en l’àmbit esportiu, reconèixer-lo i, finalment, prevenir-lo. A més, la guia també inclou diferents casos pràctics i un recull d’activitats que els usuaris poden utilitzar per elaborar una diagnosi efectiva.

Aquest nou recurs forma part de la nova forma de treballar del consistori amb relació a la violència de gènere i l’assetjament i abús sexual, que pretén lluitar contra aquests casos des de tots els seus departaments. “L’esport no està lliure de discriminacions ni d’abusos”, ha assegurat la regidora de Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, que ha sentenciat que per posar fi a aquestes situacions cal “donar eines a les entitats esportives de la ciutat per abordar el problema ràpidament”. Per la seva banda, el comissionat d’Esport, David Escudé, ha destacat: “En aquests casos, la clau és sensibilitzar, detectar i prevenir.”

La guia es va començar a elaborar l’any 2014, a partir d’un estudi del Grup de Recerca en l’Esport i l’Activitat Física (GREAF) de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya. Aquest informe sobre l’assetjament i abús sexual elaborat per estudiants de ciències de l’activitat física i l’esport va posar de manifest la necessitat d’elaborar una eina pedagògica per detectar i prevenir aquests casos.