Menys migrants, però més morts: el 2016, l’any més letal a la Mediterrània

09/01/2017 16:12h

Redacció

El nombre de persones que moren mentre viatgen a la recerca de protecció i seguretat a Europa augmenta any rere any. El 2016 va ser l’any més letal: almenys 5.079 persones van morir mentre creuaven la Mediterrània, 1.300 persones més que durant el 2015, cosa que suposa un increment del 34%. La xifra de víctimes és encara més greu si es té en compte que el nombre de persones que van fer la travessia pel mar va disminuir en dos terços: prop de 364.000 van arribar de manera irregular a les fronteres europees, en comparació amb el milió de l’any anterior.

La Mediterrània, un any més, segueix concentrant el gruix de víctimes en les rutes migratòries a tot el món: més de dos terços dels 7.495 morts que es van documentar el 2016. Però podrien ser encara molts més: l’Organització Internacional per a les Migracions (OIM) assegura que no totes aquestes persones estan documentades i està confirmant diversos naufragis que haurien tingut lloc durant el mes de desembre i en què haurien pogut morir fins a 300 persones més. Moltes d’aquestes persones s’haurien ofegat en naufragis quan viatjaven a bord de barques petites a la Mediterrània occidental, mentre intentaven arribar a Espanya des del Nord d’Àfrica.

En l’espera que l’OIM confirmi el balanç final de víctimes del 2016, el recompte continua i més persones segueixen morint a la Mediterrània mentre intenten arribar de manera irregular a la Unió Europea (UE). Amb data 9 de gener de 2017 ja han mort almenys 11 persones més: 8 mentre intentaven arribar a Itàlia, i 3, durant la travessia cap a Espanya.

La dada s’ha actualitzat al Comptador de la Vergonya que l’Ajuntament va instal·lar a la platja de la Barceloneta i en aquest web per retre homenatge a les víctimes i exigir un passatge segur i legal d’arribada a Europa. Des d’ara, el comptador reflecteix el nombre de persones que han mort mentre creuaven el mar des del començament de l’any 2017.

La ruta més perillosa

Les dades indiquen que el fet que durant el 2016 hagin mort moltes més persones a la Mediterrània quan n’hi ha hagut moltes menys que l’han intentat creuar es deu, en part, al desplaçament del flux migratori de la Mediterrània oriental a la Mediterrània central després de l’acord entre la UE i Turquia del març del 2016.

Si bé el nombre d’arribades es reparteix a parts iguals, meitat i meitat, entre les dues travessies, el nombre de víctimes es concentra sobretot en el trajecte entre Líbia i Itàlia, molt més llarg i perillós que el que uneix Turquia i Grècia. L’any passat hi van perdre la vida almenys 4.576 persones, 9 de cada 10 de totes les víctimes mortals. El 2015 hi van morir 2.869 persones, el 75% del total.

L’OIM ha denunciat que els naufragis no s’aturaran fins que els governs de la UE no adoptin una política migratòria integral i segura. “Els migrants i refugiats se’n van [dels seus països d’origen] perquè creuen que les seves vides estan condemnades si s’hi queden. Cal buscar mitjans creatius per permetre la migració legal i segura, a través de visats de treball, reagrupació familiar o estatus de protecció temporal. En lloc d’insistir i arriscar-se amb tàctiques que no funcionen, intentem provar aquest any nou alguna cosa realment nova”, ha reclamat en un comunicat el director general de l’OIM, William Lacy Swing.

Moltes de les persones que moren a la Mediterrània de camí a Europa no són identificades. Per això, no se sap quin era el país d’origen de més de dos terços de les víctimes. Del terç restant, prop d’un miler de persones procedents de l’Àfrica subsahariana, prop de quatre-centes del Pròxim Orient i del sud d’Àsia i més de dues-centes del nord d’Àfrica.

Les principals nacionalitats de les persones que van arribar a Europa durant el 2016 van continuar sent de països que viuen conflictes violents o violacions greus dels drets humans, com Síria, l’Afganistan, l’Iraq, Nigèria i Eritrea.