Més cultura, més a prop

26/09/2016 17:49h

Montroi Maite

L’Institut de Cultura de Barcelona (Icub) posarà en marxa el Pla de xoc cultural als barris amb l’objectiu de portar arreu l’art i la cultura mitjançant els equipaments de proximitat, especialment i en una primera etapa, centres cívics i ateneus. La mesura inclou la creació d’un circuit estable d’arts escèniques i la promoció de l’aprenentatge artístic, sobretot en les zones amb més mancances. Reduir les diferències entre barris, promoure la creació local i vincular cultura a educació són els objectius del pla.

La mesura, que es porta a aprovació en el proper Plenari, té un pressupost de 8,2 milions d’euros, que s’invertiran des d’ara i fins al 2019. Es preveu que se’n beneficiïn més de dues-centes mil persones. La idea és posar-lo en marxa amb el guiatge de l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona, el Consorci d’Educació i, molt especialment, les entitats dels barris.

Pel que fa al circuit d’arts escèniques, tindrà lloc en dos equipaments per districte i cobrirà les disciplines de dansa, música, teatre, circ i audiovisual. Servirà per impulsar els locals i les comunitats ja existents o crear-ne de noves.

Quant al programa d’aprenentatges artístics, cal remarcar que només un 8% de l’oferta educativa es desenvolupa en els 23 barris de la perifèria de la ciutat. És per això que les accions es posaran en marxa, amb el Pla de barris, a la Zona Franca, Ciutat Meridiana i el Besòs. S’organitzaran, entre altres, activitats en horari extraescolar i en els períodes de Nadal i estiu en forma de casal.

El tinent d’alcaldia d’Empresa, Cultura i Innovació, Jaume Collboni, ha destacat que aquest pla “és la pota cultural del Pla de barris del Govern municipal, i vol contribuir que molts professionals disposin d’un circuit de proximitat, en barris no cèntrics”.

Més informació