Record de la lluita veïnal que va fer possible la plaça de la Palmera

Un faristol de memòria històrica explica l'origen de la plaça de la Palmera, al districte de Sant Martí, així com la lluita veïnal que va fer possible que es convertís en un espai d'ús públic i de gaudi ciutadà. A més, s'hi expliquen alguns dels elements característics de la plaça: la palmera, la xemeneia i també l’escultura de l’artista nord-americà Richard Serra.

11/11/2017 12:49h

Redacció

La instal·lació d’aquest faristol, que inclou textos en català, castellà i anglès, és una reivindicació veïnal en què han participat les entitats del barri, que han rebut l’assessorament de l’historiador local José Ángel Borlán.

El passat de la plaça de la Palmera està lligat a la industria tèxtil i química que hi havia en aquesta zona, així com als abocadors industrials i les cases de cooperatives que van anar substituint els camps de conreu durant el segle XIX. Un cop van quedar en desús, unes promotores immobiliàries van comprar les fàbriques per crear-hi 400 habitatges, però la iniciativa privada va topar amb el rebuig del veïnat, que reivindicava espais lliures al barri.

L’any 1977 la lluita veïnal va empènyer l’Ajuntament a comprar els terrenys, que set anys després van esdevenir una plaça pública on es van conservar la palmera i la xemeneia, que evoca al passat industrial del barri.