Sant Andreu conservarà les finques històriques de la vila antiga

08/12/2016 12:02h

Redacció

Barcelona vol preservar el patrimoni cultural i urbanístic com a exemple fonamental de la seva trajectòria històrica i d’identitat. Amb l’objectiu de transmetre aquesta herència insubstituïble, l’Ajuntament ha aprovat un pla especial que protegeix i conserva el patrimoni històric de la vila antiga de Sant Andreu.

El pla, que es troba en període d’exposició pública, detalla quines són les finques que han de conservar aquestes façanes històriques, i preveu també que qualsevol actuació que afecti els espais enjardinats d’aquestes finques haurà d’obtenir prèviament un informe favorable de l’Institut Municipal de Parcs i Jardins.

L’espai urbà que es protegeix té una superfície de 27 hectàrees, que va des de la plaça d’Orfila fins a l’avinguda Meridiana, i des del carrer d’Ignasi Iglésias fins a la confluència dels carrers de Grau i Gran de Sant Andreu.

La tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha destacat que una de les prioritats de la ciutat és “protegir els nuclis antics que per la seva idiosincràsia històrica formen part de la memòria col·lectiva dels veïns i de la memòria històrica“.

La regidora de Sant Andreu, Carmen Andrés, ha recordat també la importància de “preservar l’herència rebuda que explica la transformació social i urbanística del districte”.

En concret, aquest pla conté la concentració més preservada i representativa del que era la morfologia urbana i el cens edificat abans de l’agregació de Sant Andreu de Palomar a Barcelona, l’any 1897. Fins ara, el 48% del nucli històric de Sant Andreu quedava protegit i conservat. La nova proposta de pla especial afegeix un 10% més al volum d’edificis protegits amb un total de 130 finques.