Set solars municipals es destinaran a habitatge cooperatiu

29/10/2016 11:17h

Redacció

En els propers dies es publicarà el concurs públic per accedir-hi. Són terrenys situats a Sants-Montjuïc, Ciutat Vella, Horta-Guinardó, Nou Barris, Sant Martí i Sarrià – Sant Gervasi amb un potencial per construir-hi 133 pisos en total.

L’Ajuntament treu a concurs públic en els propers dies l’adjudicació de set solars situats en diferents districtes de la ciutat perquè s’hi construeixi habitatge cooperatiu en règim de cessió d’ús, o cohabitatge. Es tracta de solars situats als districtes de Sants-Montjuïc, Ciutat Vella, Horta-Guinardó, Nou Barris, Sant Martí i Sarrià – Sant Gervasi, en els quals el potencial total d’edificació suma 133 habitatges.

L’accés a aquest concurs quedarà restringit a cooperatives que fomenten noves formes d’accés i de relació amb l’habitatge protegit, que no es basen en la propietat ni tampoc el lloguer. Amb aquest concurs el Govern municipal posa en marxa una nova línia d’actuació per ampliar el parc d’habitatge assequible de la ciutat, aquest cop oferint noves oportunitats a cooperatives i promotores socials d’habitatge. La propietat del sòl mai no deixarà de ser pública i s’oferirà en dret de superfície.

Les bases del concurs es publicaran en els propers dies, i a partir d’aleshores les cooperatives interessades podran presentar les propostes. La valoració dels projectes tindrà especialment en compte criteris ambientals, com l’ús de sistemes constructius de baix impacte ambiental, i socials, com la imbricació amb el territori i la participació dels cooperativistes.

La idea fonamental d’aquest model és que la propietat dels immobles correspon a una cooperativa, així que mai no es pot especular amb ells. En aquestes comunitats de veïns no existeixen propietaris, sinó socis que viuen amb un règim semblant al lloguer indefinit, però amb un preu molt més assequible i una gestió dels espais comuns molt més col·laborativa.