Un concurs d'idees per definir l'ordenació urbanística de Vallcarca

04/10/2016 13:51h

Marta Montal

L’Ajuntament posarà en marxa un concurs internacional d’idees a Vallcarca amb l’objectiu d’atreure les millors propostes per formular una modificació del Pla general metropolità a Vallcarca. La proposta guanyadora servirà de base per elaborar un projecte que reculli les demandes veïnals.

Amb aquesta iniciativa, el Govern municipal vol donar un impuls definitiu a la reactivació de Vallcarca, un barri molt castigat entre els anys 2008 i 2010 per la bombolla immobiliària, com a conseqüència de la qual ha perdut habitants. “Cal cosir la ferida oberta que ha deixat aquesta crisi“, ha manifestat el regidor del Districte de Gràcia, Eloi Badia. La tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha afegit: “És una zona que està pràcticament aturada des del plantejament de transformació que es va fer el 2002. Volem desbloquejar la situació en què es troba el barri actualment.

La idea de convocar un concurs va sorgir de la Taula de Treball d’Urbanisme que aplega l’Ajuntament i els veïns. L’objectiu d’aquest concurs és que la futura ordenació del barri reculli les propostes i demandes veïnals. “Volem redirigir les reivindicacions veïnals amb aquest concurs d’idees. Hem d’estar al costat del veïnat per fer entre tots el barri que volem“, ha afirmat Eloi Badia.

L’àmbit del concurs se situa a l’entorn de l’avinguda de Vallcarca, 86-132, i abasta una superfície de 15.443 metres quadrats. L’ordenació haurà de preveure una tipologia d’edificis coherents amb el barri i la conservació de la trama urbana existent, i també es valoraran el disseny dels habitatges, l’impuls de la cohesió social, la sostenibilitat i l’eficiència.

Al novembre hi haurà una jornada oberta a la ciutadania i els equips concursants per rebre les aportacions i reflexions del veïnat. A l’abril s’anunciarà la proposta guanyadora. Seguidament, començarà el procés de redacció de la modificació del Pla general metropolità (MPGM).

Nous equipaments de proximitat

El nou barri que sorgirà d’aquest plantejament disposarà de dos nous equipaments d’ús veïnal i cívic. D’una banda, l’antic Consolat de Dinamarca serà un espai de socialització obert a entitats, veïns i artistes. D’altra banda, pel que fa a Can Carol, el Districte està definint ara el projecte de rehabilitació integral de l’edifici i la voluntat és que l’ús que se’n faci es determini en un procés de participació ciutadana.