Una escola de primària per al curs que ve, primer equipament a l'espai de la Model

01/03/2017 13:38h

María Cilleros

El primer equipament públic que s’instal·larà als espais de la Model serà una escola de primària, i començarà a funcionar el curs que ve, 2017-2018. Aquesta iniciativa serà valorada i sotmesa a debat mitjançant un procés participatiu. El centre penitenciari quedarà desallotjat completament el dia 1 de juny. 

El Pla director de la Model, aprovat l’any 2009, ja preveu quins han de ser els nous usos ciutadans, culturals i cívics un cop la presó deixi el districte de l’Eixample. Entre aquests usos hi ha projectats una escola bressol, un casal de joves, equipament esportiu, un aparcament soterrat, una residència de gent gran amb centre de dia i una residència assistencial. El pla preveu també un centre educatiu de dues línies, amb 450 places que s’obriran de forma progressiva. En el marc del nou procés participatiu, que s’està dissenyant, es reflexionarà sobre canvis possibles pel que fa a necessitats d’equipaments i zones verdes i a l’impacte que tindrà la transformació sobre l’entorn.

La posada en marxa de l’escola Eixample I vol donar resposta, doncs, a aquest pla director, però també a la forta demanda de places d’escola pública de les famílies del districte de l’Eixample, que ha anat augmentat any rere any.

“La necessitat d’aquest nou espai demostra la set d’equipaments educatius que hi ha a Barcelona i especialment a l’Eixample”, ha dit la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz. “L’Eixample va necessitar el curs passat una presència alta de grups addicionals i el que volem és minimitzar-los, per això ens trobem en un moment de creixement d’oferta escolar sense precedents”, ha recordat. També ha fet referència a la complexitat pròpia del districte per la densitat poblacional que pateix

La nova escola obrirà amb dues línies de P3. En total, amb aquestes places, l’Eixample tindrà el curs que ve set noves línies d’escola pública, és a dir, 175 places noves, que s’ubicaran als tres centres que entren en funcionament (Eixample I, Eixample II i Cartagena).

“Encabir escoles a l’Eixample té dificultats, però la recuperació de la Model arriba en un bon moment”, ha celebrat la regidora del Districte, Montse Ballarín. I també ha parlat del fort simbolisme de la transformació de la Model. “No se’ns acut una manera millor d’inaugurar el futur espai de la Model. És la millor radiografia del futur de la ciutat, passar en només quatre mesos de presó a escola”, ha dit.

L’increment de l’oferta d’escoles públiques a Barcelona inclou, a partir del setembre, la posada en marxa de sis escoles per fer front a la demanda de la ciutat. A Gràcia, l’Escola Gràcia; a l’Eixample, les escoles Eixample I, Eixample II i Cartagena; a les Corts, l’Escola Anglesola. I finalment, l’Escola Flor de Maig, que obrirà les portes al districte de Sant Martí, provinent dels dos grups addicionals de P3 de l’Escola Llacuna del Poblenou. També està previst que s’obri el proper curs un nou institut a Sant Andreu i tres instituts escola a Nou Barris i Sant Andreu.

Més informació