Els veïns i les veïnes defineixen la Cruïlla per la Qualitat de l'Aire

Les activitats que s'organitzen a la cruïlla Tamarit - Comte Borrell amb motiu del Dia sense Cotxes inclouen algunes de les demandes aprovades als pressupostos participatius de la ciutat. Entre altres, mesurar l'impacte de la contaminació a l'Eixample, fer-ne difusió i sensibilitzar la ciutadania.

21/09/2017 19:29h

Redacció

El Dia sense Cotxes, divendres 22 de setembre, s’han programat un centenar d’activitats a la ciutat per promoure la recuperació de l’espai públic, conscienciar dels problemes que suposa la contaminació i fomentar una mobilitat més sostenible. Una de les novetats d’aquest any és la pacificació de la cruïlla dels carrers del Comte Borrell i de Tamarit, al barri de Sant Antoni, que es converteix en la Cruïlla per la Qualitat de l’Aire i és l’escenari d’una dotzena de propostes.

Cal destacar el fet que els veïns i les veïnes han col·laborat cedint els seus balcons per mesurar la contaminació atmosfèrica i acústica, i aquest ha estat el primer pas per fer un estudi sobre l’impacte que tenen els vehicles comercials en el barri.

A més, es duran a terme accions pedagògiques, com la campanya “Què respirem?”, mitjançant la qual es presentarà una maleta pedagògica amb recursos per sensibilitzar els alumnes de secundària sobre com afecta la contaminació a la seva qualitat de vida; o el #RespiraNet, una instal·lació creativa amb globus i altres elements per visualitzar com és l’aire de l’Eixample.

D’altra banda, també es farà difusió de les actuacions municipals previstes en casos d’episodis de contaminació i de com afectaran a la mobilitat amb un punt informatiu itinerant sobre la zona de baixes emissions.

Una ciutat oberta i participativa

Algunes d’aquestes activitats s’han impulsat a partir de les demandes del districte aprovades en els pressupostos participatius de l’Eixample, una prova pilot que es va dur a terme l’any passat en aquest districte. Els veïns i les veïnes van proposar i triar les actuacions a les quals es destinaven 500.000 euros del pressupost, amb un procés col·laboratiu presencial i digital, a la plataforma decidim.barcelona. En aquest portal es dona veu a la ciutadania per construir des dels barris una ciutat més oberta i transparent.