Inici / Llistat notícies / Arriben les gresolades del Museu Etnològic i de Cultures del Món a les escoles Jacint Verdaguer i Poble-sec

Arriben les gresolades del Museu Etnològic i de Cultures del Món a les escoles Jacint Verdaguer i Poble-sec

04MAIG2021

Al MUEC treballem cada dia per obrir el museu a la ciutat i a la seva ciutadania a través d’iniciatives col·laboratives. Per aquest motiu, participem en el projecte Gresol Cultural durant el curs 2020-2021. Es tracta d’una iniciativa impulsada per la Coordinadora d’entitats del Poble Sec, amb dos projectes de col·laboració entre el museu i les escoles Jacint Verdaguer i Poble-sec. 

Sota el títol “Materials que ens expliquen històries”, la gresolada que treballem amb l’Escola Jacint Verdaguer farà que l’alumnat de tercer de primària treballi les col·leccions del museu per analitzar-ne des de l'indret d'elaboració fins als usos, passant per la durabilitat o la sostenibilitat. Una fórmula que permet observar els objectes quotidians des del punt de vista de l’etnologia.

Reserva visitable de la seu Parc Montjuïc del MUEC

El projecte combinarà, d’una banda, el treball a l’aula per tal d’aproximar l’alumnat a la cultura material de les nostres societats tot partint d’un objecte quotidià. De l’altra, la visita física a la Seu Parc Montjuïc per descobrir la reserva visitable i l’exposició permanent. Una oportunitat de conèixer de primera mà i en persona els materials, funcions i necessitats de les col·leccions preservades, fomentant així la reflexió sobre aquests objectes.

La iniciativa col·laborativa amb l’Escola Poble-Sec porta per títol “El bosc del pas del temps”, una gresolada que cerca reflexionar sobre els canvis de la vida quotidiana al llarg del temps. En aquest cas, els estudiants de quart de primària de l’escola treballaran les col·leccions del museu a partir de l'observació i de l'anàlisi de les peces vinculades a la quotidianitat i a les famílies dels mateixos alumnes, tot recollint-ne la memòria oral. 

Activitats educatives al MUEC

En el marc d’aquesta gresolada l’alumnat visitarà i explorarà la seu Parc Montjuïc per a dur a terme l’activitat “Xarxes, agulles i martells” i treballar els oficis tradicionals tot connectant-los amb les professions actuals i, en una segona visita, faran l’activitat “Quina feinada!”,  centrada en el treball en l'àmbit domèstic des d'una visió de gènere. Tot plegat quedarà recollit en un "arbre del pas del temps", una creació vinculada a un com el joc, la comunicació, el transport o la cuina que es visualitzarà a través dels objectes treballats durant el projecte.