Inici / Llistat notícies / Celebra la Mercè 2021 al Museu Etnològic i de Cultures del Món!

Celebra la Mercè 2021 al Museu Etnològic i de Cultures del Món!

22SET.2021

Del 23 al 26 de setembre, Barcelona celebra les festes de la Mercè 2021.

Des del Museu Etnològic i de Cultures del Món ens hi sumem a la festa major! Del 24 al 26 de setembre, les seus Parc Montjuïc i Montcada acolliran diverses activitats familiars.

 

PROGRAMACIÓ #LAMERCÈ 2021

24 de setembre

Fem la volta al món.

Un viatge a través de la col·lecció del museu Una visita per descobrir una selecció de les peces més representatives del museu, com van arribar a Barcelona i com són exemples singulars de la manera de viure i d’entendre el món de pobles i cultures de diferents racons del planeta.

T’hi enfiles? La feina de filar amb llana

La llana ha estat durant mil·lennis una de les fibres quotidianes més usades. Abans del teler industrial es filava a mà. El procés de fer un teixit començava en la xollada de les ovelles, per després continuar amb la preparació de la llana: escarmenar, rentar, cardar i filar. Al taller aprendrem a filar amb barra de gir, veurem com funciona la filosa, la primera màquina tèxtil de fil continu, tot escoltant la narració de com era la vida quotidiana dels nostres avantpassats. A càrrec de Carla de Ruiter, artesana i pedagoga.

 

Jornada de portes obertes

El Museu Etnològic i de Cultures del Món es podrà visitar gratuïtament durant el divendres 24 de setembre, en el seu horari habitual. La visita inclou les dues exposicions estables i també l'exposició temporal ‘Les cares de Barcelona’, a la seu Parc Montjuïc.

 

25 de setembre

Quina feinada! Dones, subsistència i cures

Una visita al museu en clau de gènere. Quines són les activitats que necessitem per viure i que són presents a totes les societats i cultures? La cura de les persones, l'elaboració d'aliments o el manteniment de les cases i els vestits són feines bàsiques per viure, tot i que moltes vegades ni ens hi fixem. Plantegem una mirada als objectes que envoltaven la vida quotidiana i el treball dels nostres avantpassats, per veure què ens expliquen de la manera com vivim, pensem i ens organitzem.

  • Seu Parc Montjuïc
  • 25 de setembre - 12 h
  • Preu: Visita inclosa en el preu de l'entrada general al museu
  • Informació i reserves

 

Del mocador de fer farcells al furoshiki japonès

Arreu del món trobem pobles que amb una senzilla peça de roba, plena d’estampats acolorits, creen una gran diversitat d’objectes: bosses efímeres, embolcalls de regal, complements d’indumentària, portabebés, etc., que responen a necessitats de la vida de cada dia. En el taller farem servir teixits de procedències diverses per jugar i aprendre, tot descobrint l'art i els recursos pràctics de cultures tradicionals. Un exercici de creativitat, enginy i de sostenibilitat a les nostres mans. A càrrec de Quim Arnal, artista

 

26 de setembre

Màscares i superpoders

Des dels gegants i els capgrossos al carnestoltes, les màscares que coneixem estan lligades a les festes i també a la transgressió que ens permet imaginar altres identitats. A molts llocs de l’Àfrica i l'Oceania, les màscares es fan servir en rituals, tant per celebrar els cicles vitals que tots els humans passem com per divertir-se o fer la pau. Activitat participativa i creativa en la qual descobrirem el món de les màscares i els seus poders.