Inici / Llistat notícies / LA PELL ROSETTA a CREACIÓ I MUSEUS

LA PELL ROSETTA a CREACIÓ I MUSEUS

LA PELL ROSETTA a CREACIÓ I MUSEUS

28JUN2022

En el marc del programa Creació & Museus, el Museu Etnològic i de Cultures del Món (MuEC), va establir una col·laboració amb la Fabra i Coats. Després d'un procés de selecció entre 24 propostes presentades pels artistes residents en aquesta fàbrica de creació es va escollir el projecte “la pell rosetta”. 

La Pell Rosetta, de Laura Maure, és un projecte que estudia, experimenta i reivindica el coneixement i l’ús de llengües amenaçades i minoritzades.

La Pell Rosetta va partir d’un procés previ de recerca i creació musical, anomenat Atzucac, concebut per la Laura Maure i pel qual va rebre la beca “Premis Barcelona 2020”. La Pell Rosetta consisteix en una composició de quatre peces sonores cantades en llengües en perill d’extinció, com són el tibetà, el chamacoco, l’amazic o el muysca, barrejades amb paraules en desús del català. Les peces van ser interpretades per les Efímeres, un trio de veus de dona, amb un estil sonor i escènic de cabaret punk ambulant, que fan servir com a instrument únicament el cos (veu, percussió corporal i moviments), amb el reforç de megàfons.

El projecte va comptar amb la col·laboració de la Fundació Casa Tíbet, el grup GELA de la Universitat de Barcelona (Grup d’Estudis en Llengües Amenaçades), amb persones expertes en llengües indígenes de llatinoamèrica i de les comunitats tibetana i amazic de Catalunya com ara Tsering Dolma, Raduan Zahir Aghrod, Laia Cabal i Manuel Gómez.

La Pell Rosetta inclou la creació d’un vestuari específic per a les Efímeres (trio de veus), que incorpora paraules en els teixits que s’han fet servir i la confecció de formes inspirades en les decoracions d’algunes peces de les col·leccions del Museu Etnològic i de Cultures del Món.

 

La Pell Rosetta

 

La Pell Rosetta

 

Aquesta iniciativa es va poder gaudir a la seu Montcada del Museu Etnològic i de Cultures del Món en dues sessions: a les 12 h i les 18.30 h. 

A més a més, recalcar que de la Pell Rosetta va formar part d'una instal·lació audiovisual, una mena d’experiència immersiva en 360º, anomenada “Les Paraules al Museu”. En aquesta instal·lació, indestriable del procés creatiu de la Pell Rosetta, es van poder veure els motius iconogràfics de les peces de la col·lecció que han inspirat el vestuari i, també, escoltar paraules en les quatre llengües en perill d’extinció. La instal·lació – que fou d’accés gratuït- va romandre al Museu Etnològic i de les Cultures del Món fins al dia 17 de juliol.

L'esdeveniment principal va congregar 317 persones.

Pels qui estigueu interessats en la preservació de la diversitat cultural i els reptes futurs, us deixem aquí un videoresum de les diferents accions que es van dur dins del marc Creació i Museus 2022.

 

 

FITXA ARTÍSTICA

EFÍMERES: Mati Pando, Leticia Rodríguez y Laura Maure.

Direcció artística: Hansel Nezza i Laura Maure

Concepte i composició musical: Laura Maure

Instal·lació Immersiva: Esteban Crucci

Disseny i desenvolupament de vestuari: Loana FLores (Ocloya Estudio)

Confecció de les faldilles: Dolors Rodríguez Cleries