Inici / Llistat notícies / Trencadís Literari 2022. Un viatge a l’altra punta de món

Trencadís Literari 2022. Un viatge a l’altra punta de món

Trencadís Literari 2022. Un viatge a l’altra punta de món

22FEBR.2022

Del 2 de març al 6 d'abril va engegar la 7a edició, del Trencadís literari organitzada el Museu Etnològic i de les cultures del món en la seva seu Montcada.

"El trencadís" és un cicle literari al voltant de temàtiques relacionades amb l'antropologia que enguany celebrava la edició. Els darrers embats de la pandèmia va obligar a fer canvis en el format, de manera que es va combinar la presencialitat amb la virtualitat. Per aquest motiu, el cicle va començar i va cloure a la seu del carrer Montcada amb les respectives sessions presencials, retransmeses en línia, mentre que la resta de sessions es van seguir de manera remota a través del Facebook, tant en directe com en diferit, per la qual cosa han anat sumant visitants durant tot l'any.

Aquest cicle literari al voltant de temàtiques relacionades amb l’antropologia ja és un clàssic del Museu Etnològic i de Cultures del Món. 

Aquesta vegada el motiu fou l'exposició «Traços. Pintura aborigen australiana: tradició i contemporaneïtat» que presenta una àmplia selecció de pintures sobre escorça d’eucaliptus de les col·leccions que es conserven al museu, fetes al voltant dels anys 1960 i 1970. Ja sabeu que l’objectiu del Trencadís literari és lligar antropologia i literatura i aquest any ho va fer a propòsit de l’art aborigen i per això us proposàvem un viatge cap als mars del Sud. Cap a Austràlia, Nova Zelanda, la Polinèsia, Tahití, Bora Bora...

El cicle, conduït per l'escriptor Marti Gironell, va arrencar amb la taula rodona que va comptar amb la presència d'Estela Ocampo, comissaria de l'exposició, i Xavier Muret, l'autor del llibre "Bumerang , viatge al cor d'Austràlia" (72 seguidors en directe). Després en van seguir un reguitzell de xerrades a través de la plataforma Be Live de facebook, amb els crítics i autors de les obres següents: Marta Vallverdú i Borràs en relació amb la "Ruta Blava. Viatge al mar del sud" de Josep Maria Segarra (13.000 visitants en diferit); Gabi Martínez i el seu llibre "En la barrera" (16.000 visitants en diferit); La trilogia de la cultura maori i la colonització de Nova Zelanda de Sarah Lark. "Al país del núvol blanc", "Els secrets dels maoris" i "La crida del kiwi" (17.000 visitants en diferit) i, per acabar, Adrià Pujol comentà el cèlebre dietari de "Paradisos Oceànics" d'Aurora Bertrana (121 seguidors en directe).

Trencadís Literari

 

PROGRAMACIÓ TRENCADÍS LITERARI 2022

 

Dimecres 2 de març

Conversa entre Estela Ocampo, comissària de l’exposició, i especialista en art primitiu, dirigeix el Centre Investigador en Art Primitiu i Primitivisme de la UPF i Xavier Moret, autor de Boomerang, viatge al cor d'Austràlia (Empúries) / Boomerang, viaje al corazón de Australia (Península Altaïr).

Un any abans de la celebració dels Jocs Olímpics de Sidney, Moret va recórrer Austràlia durant dos mesos. El resultat va ser aquest segon llibre de viatges, que pretén mostrar les meravelles d'Austràlia, un país tan gran com Europa poblat per uns 20 milions d'habitants i uns 40 milions de cangurs.

Benvinguts a Austràlia, una illa-continent enorme, més gran que Europa i habitada només per 19 milions de persones, on les carreteres tenen rectes de més de quatre-cents quilòmetres i el tren triga més de tres dies a recórrer de punta a punta la distància que separa Perth i Sídney. On conviuen els contrastos més radicals que es puguin arribar a imaginar.

Format: presencial i en línia 
Hora: 18:30 h

Activitat seguida per 72 seguidors en directe.

 

Dimecres 9 de març

La ruta blava. Viatges als mars del sud. Josep Maria de Segarra (Ed. Juventud, 1940), (Ed. 62, 2000).

En aquest xerrada es va conversar amb Marta Vallverdú i Borràs, al voltant del seu llibre, la tesi Viatges literaris a la Polinèsia: Aurora Bertrana, Josep Maria de Sagarra.

Josep Maria de Sagarra, exiliat a París durant la Guerra Civil, va viatjar a Tahití en companyia de Mercè Devesa, amb qui s’acabava de casar. Aquest viatge havia estat un regal de bodes de Francesc Cambó. A la Polinèsia, Sagarra tenia la intenció de fugir de l’ambient opressiu de l’exili. El 28 de desembre de 1936, ell i la seva esposa es van embarcar a Marsella en el Commisaire Rammel; van arribar a Tahití al febrer de 1937 i van tornar de nou a Marsella, en el Ville de Strasbourg, el 20 de juliol de 1937. Del quadern de bord que anava escrivint Josep Maria de Sagarra al llarg d’aquests mesos, va sorgir La ruta blava, un llibre excepcional, d’una prosa lluminosa i d’un estil narratiu impecable.

Format: en línia
Hora: 18:30 h

Activitat seguida per 13.000 visitants en diferit.

 

Dimecres 16 de març

En la barrera (Altaïr, 2000) de Gabi Martínez.

Un llibre que recorre la costa de Queensland a partir de la Gran Barrera de corall i presenta un mosaic de veus diverses que ens pot ajudar a entendre aquesta Austràlia.

A Austràlia l’impacte humà també ha tingut conseqüències aclaparadores: aquí estan les plagues de conills, de cavalls, camells o gripaus, o la ja perceptible mort blanca que s’apodera dels corals a causa de l’augment de la temperatura de l’oceà. Gabi Martínez recorre la costa de Queensland, que a vegades sembla inventada, i la converteix en una cançó a la qual s’incorporen desenes de veus: naturalistes, submarinistes, aborígens, grangers, empresàries, teòlegs, jugadors de pòquer…

Format: en línia
Hora: 18:30 h

Activitat seguida per 16.000 activitats en diferit

 

Dimecres 23 de març

La trilogia de la cultura maorí i la colonització de Nova Zelanda de Sarah Lark. Al país del núvol blanc, Els  secrets dels maoris i La crida del kiwi. Totes publicades a Ed. B.

Conversa amb la traductora del llibre Susanna Andrés. L’escriptora alemanya va ser guia turística al país maori i en va quedar tan enamorada que va decidir convertir-lo en un personatge més d’una saga que ha enganxat al lector en una sèrie de 3 novel•les ambientades allà. 

Londres, 1852: dues noies emprenen la travessia en vaixell cap a Nova Zelanda. Significa el principi d’una nova vida com a futures dones d’uns homes a qui no coneixen. Però trobaran l’amor i la felicitat a l’altra punta del món? Al país del núvol blanc, el debut amb mes exit dels últims anys a Alemanya, es una novel·la inoblidable sobre l’amor i l’odi, la confiança i l’enemistat, i sobre dues families unides per sempre.

Format: online
Hora: 18:30 h

Activitat seguida per 16.000 activitats en diferit

 

Dimecres 6 d'abril 

Paradisos oceànics, d’Aurora Bertrana. (1930).(Rata,2017)

Conversa amb l’antropòleg, escriptor i traductor Adrià Pujol.

Aurora Bertrana, amb les seves paraules, va fer el món més petit. La Polinèsia era un indret remot, perdut, inimaginable, fins que ella hi va estar. Fins que aquesta periodista va salpar a Papeete i va començar a enviar les seves cròniques d’Oceania cap a Espanya. Va ser a finals de la dècada de 1920. Bertrana, de trenta-quatre anys, va arribar a aquell indret exòtic, absolutament desconegut i, durant tres anys, es va dedicar a descriure la seva naturalesa i a escriure sobre la seva gent. Parlava sobretot de les dones, dels matrimonis forçosos, de la maternitat sense contractes, de la sexualitat alliberada. Viatjava perquè buscava i perquè fugia alhora.

Format: presencial i en línia
Hora: 18:30 h

Activitat seguida per 121 seguidors en directe.

 

Taula Rodona Boomerang, viatge al cor d’Australia
La biblioteca de la luna Autor: Francesc Miralles
Ciutat de Mal Autor: Jaume C. Pons Alorda

 

Gaudeix de més vídeos sobre el cicle Trencadís Literari al nostre canal de YouTube