MediAmbient
Park Güell

Més que un parc és un símbol de Barcelona. El Park Güell, una de les obres més emblemàtiques d'Antoni Gaudí, és únic en el món perquè va ser concebut com un recinte monumental on l'entorn natural és inseparable dels elements arquitectònics.

La seva singularitat va ser reconeguda l'any 1969, quan va ser declarat monument històric-artístic d'interès nacional i, sobretot, el 1984, en ser declarat patrimoni de la humanitat per la UNESCO.

La seva consideració com a espai monumental de reconeixement internacional no li resta importància com a parc públic equipat amb totes les instal·lacions i serveis que el fan adequat per a l'esbarjo dels veïns i de tots els visitants en general. El recinte, que és totalment accessible, compta amb àrees de jocs infantils, una àrea d'esbarjo per a gossos i zones d'estada. Des de la finalització de la rehabilitació integral que es va fer l'any 2006 hi ha un servei de guia amb el qual es facilita el coneixement del parc a les persones amb discapacitat visual i auditiva.

Història

Va ser inaugurat com a parc públic el 1922, però va ser concebut per Gaudí com una ciutat jardí per encàrrec de l'aristòcrata Eusebi Güell, que l'any 1895 va comprar una extensa finca rural situada al turó del Carmel amb la intenció de construir-hi una ciutat jardí com les que havia conegut a Anglaterra. El projecte de Gaudí consistia bàsicament en l'edificació d'habitatges unifamiliars i havia d'incloure-hi uns espais d'ús públic, com una gran plaça coberta -que seria el mercat-, una plaça teatre a l'aire lliure, una capella, un pavelló de consergeria, un pavelló de serveis -amb recepció i telèfon públic- i altres serveis comuns. S'eliminava expressament la ubicació de fàbriques, clíniques, tallers o indústries perquè desvirtuarien els principis de retorn a la natura del projecte.

El projecte no va tenir èxit i es va interrompre l'any 1914, quan ja estaven construïdes algunes de les dependències col·lectives. El 1922, sis anys després de la mort d'Eusebi Güell, l'Ajuntament de Barcelona va comprar la finca per convertir-la en parc públic.

Punts d'interès

L'entrada principal pel carrer d'Olot està vigilada per dos pavellons construïts en l'estil propi de Gaudí, amb formes arrodonides i esclat de llums i colors. Aquí s'inicia l'escala monumental, presidida per la salamandra acabada en trencadís, que subratlla la importància de l'accés per a vianants a les dependències col·lectives de la ciutat jardí, el mercat i la plaça.

La sala hipòstila, que havia d'allotjar el mercat de la ciutat jardí, està formada per 86 columnes d'estil dòric.

La plaça, que neix a la muntanya, sobre terra ferma, s'estén a sobre de les columnes de la sala hipòstila. En destaca el banc de trencadís que en delimita el perímetre.

Els viaductes, camins amb desnivells diferents, segons fossin per a carros o per a vianants.

El turó de les Creus era l'emplaçament triat per aixecar-hi una gran capella que mai es va arribar a construir.

El Museu Gaudí era la casa on Gaudí es va instal·lar quan les obres ja estaven molt avançades. El 1963, l'associació Amics de Gaudí va comprar l'edifici per destinar-lo a museu.

Vegetació

Encara que la natura sembla quedar en segon pla, el cert és que l'arquitecte la va tenir molt en compte per assolir una perfecta simbiosi entre la pedra i el verd. La perspectiva del viaducte, coronat de palmeres i revestit d'arbustos i plantes entapissants, plasma bé la complicitat entre natura i arquitectura. Gaudí va preservar la vegetació espontània del lloc, que avui constitueix una extensió forestal on abunden garrofers, roures, pins i alzines, envoltats d'un sotabosc espès.

Consulteu aqui el web del Park Güell i les condicions d'accés a aquest espai verd.

Característiques

Districte
Gràcia
Adreça
c. d'Olot, 1-13
Accessos
carrer d'Olot, carretera del Carmel, baixada de la Glòria, avinguda del Santuari de Sant Josep de la Muntanya i avinguda del Coll del Portell.
Superfície
15 hectàrees
Horari
de les 10.00 h fins al capvespre
Com anar-hi
Com anar-hi
Serveis
 • Bar i lavabos
 • Lavabos
 • Àrea per a gossos
 • Pàrquing
 • Àrea de joc infantil
 • Àrea de pícnic
 • Informació
 • Els gossos han d'anar lligats
 • No s'hi pot fer foc
 • No s'hi pot circular en bicicleta|No s'hi pot anar amb patins ni amb monopatí fora de la pista destinada a aquesta finalitat
Equipaments
 • Centre d'interpretació del parc

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de creative commons si no s'hi indica el contrari