100% estiu

La crisi sanitària ocasionada per la Covid-19 va comportar, l’any 2020, el tancament de centres educatius durant mesos i una situació de confinament sense precedents que va afectar també al desenvolupament de les activitats de lleure per a infants, adolescents i joves de la ciutat. És en aquell context que l’Ajuntament de Barcelona va promoure la campanya “100% Estiu”, un pla extraordinari per donar resposta a les necessitats del moment. Durant l'any 2021, malgrat la situació poc a poc va anar millorant, també hi va haver moltes afectacions a nivell escolar i es va considerar pertinent mantenir la campanya.

Enguany, sembla que finalment hem començat a conviure amb la Covid-19 sense les importants afectacions sanitàries, socials i acadèmiques d’anys precedents. Tanmateix, atenent a l’èxit de les dues campanyes precedents, s’ha optat per mantenir la campanya, ja que si bé la situació d’emergència sanitària afortunadament comença a quedar lluny en el temps, els seus efectes econòmics i socials són encara ben presents, especialment en certes zones de la ciutat.

Així, i per tercer any consecutiu, la campanya “100% Estiu” es reprèn per dotar l’estiu d’una gran oferta d’activitats per a infants, adolescents i joves, amb l’objectiu d’afavorir el seu benestar físic i emocional, per promoure les seves oportunitats de socialització, i també per facilitar la conciliació de les famílies.

Els objectius de la campanya de vacances extraordinària del 2022 són els següents:

  • Promoure l’exercici del dret d’infants i adolescents al joc, al lleure, a la participació cultural i artística i a la pràctica esportiva incloent-hi, de manera molt especial, les persones amb discapacitat.
  • Promoure la igualtat d’oportunitats en l’accés al lleure entre els infants, adolescents i joves dels territoris més desafavorits de la ciutat procurant reduir les desigualtats d’oportunitats agreujades per la crisi de la Covid-19.
  • Recuperar l’activitat física i esportiva i millorar la salut física i l’estat de forma dels infants, adolescents i joves, que pot haver empitjorat pels efectes de la malaltia o per la inactivitat pròpia dels períodes de confinament escolar o individual.
  • Afavorir la recuperació i millorar la salut emocional dels infants, adolescents i joves, que es pot haver vist afectada al llarg dels darrers dos anys, el dol, l’estrès i la por, la pèrdua de vincles i l’aïllament social.
  • Millorar els aprenentatges competencials perduts al llarg dels períodes de confinament escolar i amortir el possible impacte negatiu de l’epidèmia sobre les desigualtats educatives.
  • Impulsar la digitalització i capacitació digital dels i les adolescents i joves a través de la divulgació de la tecnologia i la ciència de la fabricació digital.
  • Procurar benestar als infants per a l’inici del nou curs. Aconseguir que infants, adolescents i joves comencin el proper curs amb les motxilles més plenes de vivències positives d’estiu, una millor salut física i emocional, més vincles socials i comunitaris i més hàbits i competències i que puguin gaudir, així, d’una millor tornada a l’escola.
  • Restablir la cohesió i millorar les habilitats socials d’infants, adolescents i joves en aquesta etapa de creixement, convivència i consolidació de valors.
  • Disminuir les despeses d’alimentació de les famílies que han vist reduïda la seva renda per la crisi econòmica i social que ha comportat la Covid-19, ja que la majoria de casals de la campanya de vacances d’estiu “T’estiu molt” inclou l’àpat del migdia.

Com a resultat, la campanya “100% Estiu” presenta l’oferta habitual de les activitats de vacances d’estiu per a infants i adolescents “T’estiu molt”; una programació extraordinària d’activitats als museus, als ateneus de fabricació, d’educació ambiental, específiques per a adolescents, etc. Així mateix, també s’obren equipaments com biblioteques, centres cívics i patis escolars durant tot l’estiu i s’ofereixen noves propostes d’ús d’espai públic amb especial atenció als barris més vulnerables.