Suport a les entitats del lleure

Durant els anys anteriors, s’ha propiciat una estreta col·laboració entre els diferents agents implicats en el lleure d’estiu.

Enguany, amb especial atenció a l’educació no formal i a la salut emocional, es torna a posar a disposició d’entitats, educadores i educadors i monitors i monitores un seguit de recursos pràctics orientats a nodrir les activitats en aprenentatge des del punt de vista educatiu i a facilitar l’acompanyament emocional d’infants i adolescents.   

El lleure educatiu d’estiu a la ciutat de Barcelona. Guia de suport i orientacions pedagògiques

 • L’any 2020 es va elaborar la "Guia de suport i orientacions pedagògiques en el lleure educatiu i esportiu" amb l’objectiu posar a l’abast propostes concretes per incorporar maneres d’organitzar-se amb més intencionalitat educativa i incloure aprenentatges vinculats a competències bàsiques instrumentals centrades en l’expressió oral, la lectura i el joc matemàtic. Aquesta guia promou que direccions i monitoratge triïn i adaptin metodologies per nodrir de més objectius educatius les activitats d’estiu. No es tracta d’escolaritzar el lleure educatiu que és i ha de ser lúdic per naturalesa, sinó de fer-lo més nutritiu en hàbits i aprenentatges.

  Aquesta guia està concebuda per a un ús pràctic i àgil i es desenvolupa a través de 6 eixos, amb 56 orientacions i 24 destacades. Els sis eixos són els següents:

  • Infants i adolescents
  • Equip educatiu
  • El Joc i les activitats de lleure com a eina essencial
  • Els aprenentatges: fa un especial zoom en aquest aspecte el lleure educatiu com a oportunitat també per a reforçar les competències bàsiques i els aprenentatges, important després de 3 mesos sense escola
  • Les relacions socials i la comunitat
  • Salut i hàbits saludables

  Aquesta guia s’ha actualitzat al juny del 2022 i algunes orientacions de la guia s’han adequat a la realitat d’aquest estiu.

  Descarregueu-vos la guia

 • Infografia que complementa la guia de suport i orientacions pedagògiques.

  Descarregueu-vos la infografia

Recomanacions i recursos per a la gestió i l’acompanyament emocional de la infància i l’adolescència en espais educatius i de lleure

 • La “Guia de recomanacions i recursos per a la gestió i acompanyament emocional de la infància i l’adolescència en espais educatius i de lleure”, elaborada pel Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, té com a objectiu posar a l’abast dels educadors i educadores i dels monitors i les direccions de les entitats un recurs breu i facilitador per acompanyar i formar des de les escoles, instituts, casals i centres de lleure els infants i adolescents amb qui treballin. Malgrat es va elaborar en el context de greus afectacions per la Covid-19, enguany les recomanacions segueixen sent vàlides.

  Aquesta guia facilita orientacions entorn 3 qüestions:

  • Com gestionem les dificultats emocionals
  • Com ens comuniquem en situacions especialment complexes
  • Com afrontem aquestes situacions difícils: dol, conflicte i necessitats específiques

  Descarregueu-vos la guia

 • Infografia elaborada pel Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya que complementa la guia de recomanacions i recursos per a la gestió i acompanyament emocional de la infància i l'adolescència en espais educatius i de lleure.

  Descarregueu-vos la infografia

Protocols, guies, i altres recursos

 • S’han activat unes mesures davant la situació de l’onada de calor i alt risc d’incendi que, entre altres, afecten a les activitats de lleure:

   

  1. La suspensió de totes les activitats d'educació en el lleure de tipus acampada, ruta i ruta esportiva, així com d'aquelles activitats esportives que es desenvolupin en el medi natural i altres que tinguin condicions equivalents. Les activitats s'han de desplaçar a un nucli habitat o població, i si això no és possible, retornar al punt d'origen.

  2. La restricció de les activitats vinculades als casals de vacances, colònies i estades esportives i equivalents, a l'entorn immediat de les edificacions on es faci la pernocta.

   

  Trobareu més informació clicant aquí.

   

   

 • Des del 31 de març de 2022 es deixa sense efecte el document de Criteris per desenvolupar les activitats d’educació en el lleure en el marc de la pandèmia per Covid-19, així com el Pla d’actuació per a les instal·lacions juvenils. Per tant, s'aplicaran al lleure les mateixes mesures de prevenció que s'apliquen a la població general. Aquestes directrius segueixen les recomanacions de la Comissió de Salut Pública del Ministeri de Sanitat.

  Consulteu l'adaptació del Protocol de Salut per a la gestió de casos positius de Covid-19 en activitats ludico-esportives fora de l'horari lectiu

  Més informació

  Continuem protegint-nos de la Covid-19 en el dia a dia

  Més informació

 • Durant les activitats d’estiu poden sorgir diferents situacions en les quals hàgiu d’actuar amb més o menys celeritat. Estareu amb infants que poden tenir alguna malaltia o al·lèrgia i és important saber com procedir. A continuació es donen unes recomanacions de les situacions més habituals que es poden donar en la dinàmica de les activitats.

  Més informació 

 • Menja saludable, viu sostenible: recomanacions, recursos i activitats per a l'estiu

  La guia "Menja saludable, viu sostenible", impulsada per l'Ajuntament de Barcelona, és una eina global que recull recomanacions, recursos i activitats que promouen l’alimentació saludable i la sostenibilitat. 

  Descarregueu-vos la guia

  Recomanacions per als menús de campus esportius i casals d’estiu 2022

  La guia "Recomanacions per als menús de campus esportius i casals d’estiu" aporta informació i recomanacions per programar menús de campus esportius i casals d’estiu. Inclou un exemple de programació de menú per a quatre setmanes.

  Descarregueu-vos la guia

  Alimentació saludable en la pràctica esportiva en edat escolar

  La guia d'activitat física i alimentació "Mou-te i menja bé!", impulsada per l'Institut Barcelona Esports i l'Agència de Salut Pública de Catalunya dona resposta a 20 preguntes freqüents sobre la importància de mantenir una alimentació saludable i una bona hidratació durant la pràctica física i esportiva. Inclou informació contrastada i recursos d'interès per ampliar informació.

  Més informació

 • Protocol de prevenció dels abusos sexuals i altres maltractaments en l’àmbit de l’educació en el lleure de la Generalitat de Catalunya

  Més informació

  Programa per a la prevenció de les violències sexuals en la infància i l’adolescència de l’Ajuntament de Barcelona

  Més informació

  Telèfon Infància respon 116 111

  Més informació