Suport a les entitats del lleure

L’adaptació a les condicions canviants i als protocols i les normatives sanitàries arran de la Covid-19 ha propiciat una estreta col·laboració entre els diferents agents implicats en el lleure d’estiu.

Amb especial atenció a l’educació no formal i a la salut emocional, es posa a disposició d’entitats, educadores i educadors i monitors i monitores un seguit de recursos pràctics orientats a nodrir les activitats en aprenentatge des del punt de vista educatiu i a facilitar l’acompanyament emocional d’infants i adolescents.   

El lleure educatiu d’estiu a la ciutat de Barcelona. Guia de suport i orientacions pedagògiques

 • L’any 2020 es va elaborar la Guia de suport i orientacions pedagògiques en el lleure educatiu i esportiu amb l’objectiu posar a l’abast propostes concretes per incorporar maneres d’organitzar-se amb més intencionalitat educativa i incloure aprenentatges vinculats a competències bàsiques instrumentals centrades en l’expressió oral, la lectura i el joc matemàtic. Aquesta guia promou que direccions i monitoratge triïn i adaptin metodologies per nodrir de més objectius educatius les activitats d’estiu. No es tracta d’escolaritzar el lleure educatiu que és i ha de ser lúdic per naturalesa, sinó de fer-lo més nutritiu en hàbits i aprenentatges.

  Aquesta guia està concebuda per a un ús pràctic i àgil i es desenvolupa a través de 6 eixos, amb 56 orientacions i 24 destacades. Els sis eixos són els següents:

  • Infants i adolescents
  • Equip educatiu
  • El Joc i les activitats de lleure com a eina essencial
  • Els aprenentatges: fa un especial zoom en aquest aspecte el lleure educatiu com a oportunitat també per a reforçar les competències bàsiques i els aprenentatges, important després de 3 mesos sense escola
  • Les relacions socials i la comunitat
  • Salut i hàbits saludables

  Aquesta guia s’ha actualitzat al juny del 2021, ja que la situació de la Covid-19  ha canviat respecte l’any passat, i algunes orientacions de la guia s’han adequat a la realitat d’aquest estiu.

  Descarregueu-vos la guia

 • Infografia que complementa la guia de suport i orientacions pedagògiques.

  Descarregueu-vos la infografia

Recomanacions i recursos per a la gestió i l’acompanyament emocional de la infància i l’adolescència en espais educatius i de lleure durant la covid-19

 • La “Guia de recomanacions i recursos per a la gestió i acompanyament emocional de la infància i l’adolescència en espais educatius i de lleure” té com a objectiu posar a l’abast dels educadors i educadores i dels monitors i les direccions de les entitats un recurs breu i facilitador per acompanyar i formar des de les escoles, instituts, casals i centres de lleure els infants i adolescents amb qui treballin.

  Aquesta guia facilita orientacions entorn 3 qüestions:

  • Com gestionem les dificultats emocionals
  • Com ens comuniquem en situacions especialment complexes
  • Com afrontem aquestes situacions difícils: dol, conflicte i necessitats específiques

  Descarregueu-vos la guia

 • Infografia elaborada pel Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya que complementa la guia de recomanacions i recursos per a la gestió i acompanyament emocional de la infància i l'adolescència en espais educatius i de lleure.

  Descarregueu-vos la infografia

Normativa, protocols, guies, i altres recursos

 • Consulteu la normativa de la Generalitat de Catalunya en matèria de prevenció i seguretat de les activitats d'educació en el lleure durant l'estiu de 2021 que, per motiu de la Covid-19, afecta al desenvolupament de les activitats de la Campanya del 100% Estiu.

  Més informació

 • En aquest document teniu el procediment de com s’ha d’actuar davant d’un cas sospitós o bé d’un cas positiu de Covid-19 en el marc de les activitats de lleure de l’estiu 2021. Aquest document ha estat elaborat per l’Agència de Salut Pública de Barcelona.

  Descarregueu-vos el document

 • Protocol de prevenció dels abusos sexuals i altres maltractaments en l’àmbit de l’educació en el lleure de la Generalitat de Catalunya

  Més informació

   

  Programa per a la prevenció de les violències sexuals en la infància i l’adolescència de l’Ajuntament de Barcelona

  Més informació

   

  Telèfon Infància respon 116 111

  Més informació

 • Menja saludable, viu sostenible: recomanacions, recursos i activitats per a l'estiu 2021

  La guia Menja saludable, viu sostenible, impulsada per l'Ajuntament de Barcelona, és una eina global que recull recomanacions, recursos i activitats que promouen l’alimentació saludable i la sostenibilitat. Aquesta guia ha estat elaborada en el marc de Barcelona Capital Mundial Alimentació Sostenible 2021.

  Descarregueu-vos la guia

   

  Recomanacions per als menús de campus esportius i casals d’estiu 2021

  La guia Recomanacions per als menús de campus esportius i casals d’estiu 2021 aporta informació i recomanacions per programar menús de campus esportius i casals d’estiu. Inclou un exemple de programació de menú per a quatre setmanes.

  Descarregueu-vos la guia