×

Missatge d'error

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls a _menu_load_objects() (línia 579 de /var/www/apps/app0108/www/25anysolimpica/includes/menu.inc).

COOB’92 i HOLSA

El Comitè Organitzador Olímpic de Barcelona 92 (COOB’92) va ser el nucli sobre el qual va pivotar la preparació dels Jocs OlímpicsVa ser l’encarregat de gestionar totes les actuacions relacionades amb els jocs olímpics: execució de les obres públiques, negociacions de drets televisius, relació amb el Comitè Olímpic Internacional i la família olímpica, etcètera.

El COOB es va constituir com una societat anònima que constava d’una assemblea com a màxim òrgan de representació. Estava presidida per l’Ajuntament de Barcelona en partenariat amb el Comitè Olímpic Espanyol, l’Estat, la Generalitat, la Diputació de Barcelona, la Corporació Metropolitana de Barcelona, la Unió de Federacions Esportives Catalanes i el Comitè Olímpic Internacional.

El COOB’92 també disposava d'una comissió executiva, una comissió permanent i un consell d’administració específic per a l’Olimpíada Cultural.

El model d’organització de Barcelona’92 va ser una innovació, coneguda ja com el “Model Barcelona” i que és motiu de consulta per a nombrosos grans esdeveniments d’arreu del món. Es basa en una organització fonamentalment d’iniciativa pública basada en la ciutat organitzadora. 

Per la seva banda, HOLSA va ser el grup d’empreses, gestionat a través d’una societat anònima, que es va fer càrrec de l’administració i el finançament de les inversions en instal·lacions i equipaments per als jocs olímpics.

El grup d’empreses tenia una participació del 51% per part de l’Administració de l’Estat, i del 49% per part de l’Ajuntament de Barcelona. Estava format, d’una banda, per dues societats privades municipals:  Anella Olímpica de Montjuïc, SA (AOMSA) i Vila Olímpica, SA (VOSA), i de l’altra, per l’Institut Municipal de Promoció Urbanística (IMPU), que es va encarregar de les obres relacionades amb els jocs olímpics, fundada també com a societat anònima.

Comparteix aquest contingut