dc., 15/02/2017 - 10:00

Institut Barcelona Esports

Rafa Seguí: "Barcelona '92 va ser el més gran que li pot passar a un professional de la fotografia"

Entrevista. Amb motiu dels 25 anys de Barcelona '92, entrevistem Rafael Seguí, qui va ser cap de fotografia del Diari i la Revista oficials dels Jocs de Barcelona '92.

Des de l’Institut Barcelona Esports, en el marc del 25è aniversari dels Jocs de Barcelona ’92, entrevistem Rafael Seguí, qui va ser cap de fotografia del Diari i la Revista oficials dels Jocs Olímpics de Barcelona ’92. Ell va formar part del comitè organitzador i des de l’any 1983 va estar lligat al procés de Barcelona ’92, i finalment durant els jocs, va tenir un paper fonamental en quant a l’enregistrament de fotografies.

En Rafa Seguí s’encarregava durant els Jocs de gestionar tota la redacció de fotògrafs del Diari oficial. Ell mirava quines competicions hi havia i assignava on havia d’anar cada fotògraf i on aniria ell mateix. Durant els Jocs es van formar tres equips de fotografia per a poder cobrir tot l’esdeveniment de la millor manera i ell s’encarregava específicament dels fotògrafs que nodrien d’imatges el Diari i la Revista oficials.

Què van suposar els Jocs per a Rafa Seguí?

Van ser “l’esdeveniment més gran que li pot passar a un professional de la fotografia. Estar dins dels Jocs, patint, patint, patint molt i dormint molt poc va ser una experiència inoblidable“, explica. I quan parla de patir, es refereix a la responsabilitat de celebrar un esdeveniment d’aquestes característiques a “casa teva” perquè “vols que quedi bé, i nosaltres ho vam fer molt bé”, afirma Seguí.

Carl Lewis i Maritza Martén

Aquestes són dues de les fotografies que Rafa Seguí recorda de forma especial. Al gran atleta nordamericà, el va fotografiar de ben a prop bebent aigua, exhaust després de l’esforç i amb les gotes de suor omplint la seva cara. “És una de les fotografies que més s’ha publicat”, ens comenta. Una de les altres que recorda amb especial afecte és la de Maritza Martén, que va guanyar la medalla d’or en llançament de disc. L’atleta cubana, mentre escalfava just abans de fer el seu llançament, va llançar el disc enlaire amb les mans plenes de guix i la vista clavada en el disc. “Estava adorant el disc”, destaca el fotògraf.

Barcelona ’92 va ser…

“Molt especial. Va trencar bastantes normatives que els Jocs Olímpics havien tingut fins a Barcelona. La ciutat, la gent de la ciutat, vivia pels Jocs”. Amb aquestes paraules, sentides, Rafa Seguí descriu què van significar els Jocs per a una ciutat i per a tota una generació. A més, ens explica que està molt content que es recordin de forma especial els 25 anys.

Comparteix aquest contingut