Logo Ajuntament de Barcelona

Selecciona idioma

  • Català
  • Castellano
  • English

Altres webs de l'Ajuntament de Barcelona

L'Ajuntament
Contacte
Tràmits
Treballa a l'Ajuntament
Noticies
Agenda
Mapa
Com s'hi va
Vés al contingut

Alimentació Sostenible

Inici
Instruccions de navegació del menú

Instruccions per als usuaris del lector de pantalla i del teclat

Per poder utilitzar aquest menú calen les tecles de cursor. El menú té fins a tres nivells:

  • Primer nivell: opcions del menú principal
  • Segon nivell: subopcions per a elements del primer nivell
  • Tercer nivell: subopcions per a elements del segon nivell

Instruccions de navegació:

  • Navegueu fent servir les tecles de cursor horitzontals en el primer nivell del menú.
  • Display and browse on the second level using the vertical arrow keys.
  • Utilitzeu la tecla d’escapada per tornar al primer nivell.
  • Utilitzeu la tecla de cursor dreta per mostrar el tercer nivell.
  • Navegueu pel tercer nivell fent servir les tecles de cursor verticals.
  • Utilitzeu la tecla d’escapada per tornar al segon nivell.
  • De manera alternativa, feu servir la tecla d’introducció per mostrar qualsevol nivell.
  • Qui som
    Qui som
    • Secció de Polítiques Alimentàries Urbanes
    • Què és l'alimentació sostenible?
    • Oficina Conjunta de l'Alimentació Sostenible
    • Xarxes supramunicipals i internacionals
    • D'on venim
      • D'on venim
      • D'on venim
      • Pacte de Milà
      • Barcelona Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021
    • Documentació
  • Estratègies i plans
    Estratègies i plans
    • Estratègia d'Alimentació Saludable i Sostenible Barcelona 2030
      • Estratègia d'Alimentació Saludable i Sostenible Barcelona 2030
      • Estratègia d'Alimentació Saludable i Sostenible Barcelona 2030
      • Acord de Ciutat per a l’EASSB2030
    • Pla d’Acció Municipal d’Alimentació Saludable i Sostenible
    • Altres estratègies i plans
  • Programes i iniciatives
  • Què pots fer tu?
  • Suport municipal
    Suport municipal
    • Assessorament
    • Subvencions
  • Actualitat
    Actualitat
    • Agenda
    • Notícies
Instruccions de navegació del menú

Instruccions per als usuaris del teclat

Per poder utilitzar aquest menú calen les tecles de cursor. El menú té fins a tres nivells:

  • Primer nivell: opcions del menú principal
  • Segon nivell: subopcions per a elements del primer nivell
  • Tercer nivell: subopcions per a elements del segon nivell

Instruccions de navegació:

  • Navegueu fent servir les tecles de cursor verticals en el primer nivell del menú.
  • Utilitzeu la tecla de cursor dreta per mostrar el segon nivell.
  • Navegueu pel segon nivell fent servir les tecles de cursor verticals.
  • Utilitzeu la tecla d’escapada per tornar al primer nivell.
  • Utilitzeu la tecla de cursor dreta per mostrar el tercer nivell.
  • Navegueu pel tercer nivell fent servir les tecles de cursor verticals.
  • Utilitzeu la tecla d’escapada per tornar al segon nivell.
  • De manera alternativa, feu servir la tecla d’introducció per mostrar qualsevol nivell.
  • Qui som
    Qui som
    • Secció de Polítiques Alimentàries Urbanes
    • Què és l'alimentació sostenible?
    • Oficina Conjunta de l'Alimentació Sostenible
    • Xarxes supramunicipals i internacionals
    • D'on venim
      • D'on venim
      • D'on venim
      • Pacte de Milà
      • Barcelona Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021
    • Documentació
  • Estratègies i plans
    Estratègies i plans
    • Estratègia d'Alimentació Saludable i Sostenible Barcelona 2030
      • Estratègia d'Alimentació Saludable i Sostenible Barcelona 2030
      • Estratègia d'Alimentació Saludable i Sostenible Barcelona 2030
      • Acord de Ciutat per a l’EASSB2030
    • Pla d’Acció Municipal d’Alimentació Saludable i Sostenible
    • Altres estratègies i plans
  • Programes i iniciatives
  • Què pots fer tu?
  • Suport municipal
    Suport municipal
    • Assessorament
    • Subvencions
  • Actualitat
    Actualitat
    • Agenda
    • Notícies
  1. Inici

Alimentem-nos bé

L’alimentació és un procés bàsic i transversal a tots els àmbits de la nostra vida. A més d’una necessitat biològica i un dret fonamental, és un àmbit econòmic importantíssim, representa una font diària de gaudi i plaer, i és motiu de celebracions ritualitzades i de trobades quotidianes a totes les cultures. A més, és un element que apuntala i reprodueix desigualtats socials, locals i globals. Per tot això, i com també ho han demostrat diversos episodis històrics, l’alimentació concentra un gran potencial per catalitzar profundes transformacions socials.

Els aliments que mengem tenen un impacte en el nostre benestar, la nostra salut i el nostre planeta. Sabies que sis de cada deu malalties tenen relació amb l’alimentació? O que la producció d’aliments és responsable d’entre un quart i un terç de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle? O que incrementar la quantitat d’aliments d’origen vegetal a la teva dieta és una de les accions individuals més potents per combatre l’emergència climàtica?

Per tal de millorar la salut humana i la sostenibilitat ecològica del planeta, cal avançar cap a una alimentació sostenible. Això es pot aconseguir si dupliquem en les properes dècades el consum d’aliments saludables i sostenibles com ara fruites, verdures, llegums, fruita seca i llavors, prioritzant-ne la producció ecològica i local. També cal reduir significativament els consums de sucres afegits i greixos saturats, així com la proteïna animal —especialment la carn vermella—, alhora que prioritzem la carn que prové de ramaderia ecològica i extensiva.

La transició cap a una alimentació sostenible i saludable passa també per conèixer l’origen dels aliments que consumim i com s’han produït. Per això, el consum d’aliments que hagin estat produïts amb menys agrotòxics i redueixin la distància entre la producció i la persona consumidora són factors fonamentals. Sempre que es pugui, cal prioritzar la producció agroecològica, de proximitat, amb productes frescos i de temporada, i comprar en mercats municipals, comerç de proximitat, cooperatives de consum, o mercats de pagès.

Nota per als usuaris del lector de pantalla. Aquesta galeria mostra un element, que pot ser una imatge o un vídeo. Feu servir els controls de l’àrea "Controls de la galeria" per veure l’element anterior o el següent. També podeu fer clic sobre l’element que voleu visualitzar.
Slide 1 of 7

Dret a una alimentació sostenible

És essencial garantir el dret humà a una alimentació adequada a escala global i lluitar contra la inseguretat i la pobresa alimentària. Barcelona està treballant el dret a l’alimentació sobretot en el marc de la Xarxa pel Dret a una Alimentació Adequada i el programa Alimenta que ha engegat l’Àrea de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona, com a paraigua de les iniciatives existents en aquest moment a la ciutat en aquesta direcció. Què és el que estem treballant?

  • Assegurar l’accés a aliments de qualitat, cobrint necessitats calòriques i nutricionals. Així, en dissenyar iniciatives alimentàries, en la mesura del possible, cal incloure aliments frescos, de temporada, de proximitat, ecològics i agroecològics. Al voltant del 13% dels infants de 8 i 9 anys pateix obesitat. La prevalença és més alta en escoles de barris desafavorits i en districtes amb indicadors socioeconòmics per sota de la mitjana de la ciutat. Igualment, l’obesitat infantil també és més freqüent entre els infants que mengen sols i no mengen a l’escola, o bé entre els que mengen davant de les pantalles. Els menjadors escolars sostenibles de Barcelona són un exemple clar de com assegurar i democratitzar l’alimentació sostenible a la infància, superant les diferències socioeconòmiques.
  • Donar suport a projectes comunitaris basats en la igualtat i la reciprocitat, on no es diferenciï per situació socioeconòmica. Parlem d’iniciatives comunitàries com ara menjadors, cuines, comerços o cooperatives de consum que sorgeixen de l’experiència de les persones en situació de vulnerabilitat, i on elles són les protagonistes i participen en la presa de decisions.
  • Oferir suport a entitats que donen resposta immediata i urgent a les situacions on manca l’accés als aliments mitjançant la distribució d’excedents i donacions d’aliments a grups vulnerables.
  • Fomentar, a la vegada, la inclusió, l’autonomia personal i social, afavorint que les persones puguin escollir quins aliments compren i on. Per això cal anar avançant cap a un model basat més en la garantia de rendes i deixant les iniciatives d’ajut alimentari per a situacions que estrictament ho requereixin. És important evitar resoldre el repte de la pobresa alimentària exclusivament mitjançant donacions d’excedents i aliments que anaven a ser malbaratats: les restes d’un sistema ineficient han de ser gestionades per tothom, no simplement redirigides als grups més vulnerables.

Consells d’alimentació sostenible

Què pots fer tu, la teva escola o la teva organització per gaudir d’una alimentació més sostenible?

  • picnic

    Persones

  • Organitzacions

  • Escoles

On es poden trobar aliments sostenibles

Mercats municipals, comerços del barri, restaurants sostenibles, cooperatives de consum, mercats de pagès…

Compra sostenible

El Menú de les Estacions

Des de l’Ajuntament de Barcelona i gràcies a un equip de diversos professionals relacionats amb el món de l’alimentació, la restauració i el disseny, entre d’altres, s’ha creat el Menú de les Estacions: un seguit de propostes gastronòmiques que incorporen alguns principis de l’alimentació sostenible i que inclouen indicadors i tècniques culinàries que serveixen de guia als restaurants per elaborar un menú sostenible, saludable i ajustat a cada temporada.

Menú de les estacions

Projectes relacionats

  • Mengem sa, mengem de mercat
  • Ens ho mengem tot
Logo de l'Ajuntament de Barcelona
  • Accessibilitat
  • Avís legal