Què és l'alimentació sostenible?
L’alimentació sostenible consisteix a alimentar tota la població d’una manera que beneficiï les persones, el planeta i els territoris.
Per aconseguir-ho, cal produir, transformar, vendre, comprar i consumir aliments creant prosperitat, promovent la justícia social, cuidant, conservant i regenerant els nostres recursos i ecosistemes, així com salvaguardant la capacitat de les generacions futures d’alimentar-se també de manera sostenible.
L'alimentació sostenible és
-
Bona per les persones
Perquè garanteix que tothom tingui accés a la informació, la formació i els recursos necessaris per produir, preparar, comprar i gaudir d’aliments segurs, saludables, de qualitat i saborosos que ens permetin portar una vida plena. Per a això, l’alimentació sostenible és sensible a les necessitats de les persones més vulnerables, en termes econòmics i també en termes socials, com ara menors i persones soles, dependents i migrants.
-
Bona per als territoris
Perquè promou economies locals diversificades i pròsperes que distribueixen equitativament els beneficis i responen a les adversitats, l'alimentació sostenible garanteix el benestar de les persones treballadores del sistema alimentari (local i global), valora dietes i coneixements tradicionals, i celebra la diversitat cultural. A més, genera relacions positives entre el món urbà i rural, així com entre el sud i el nord globals, basades en el respecte als cicles ecològics, per a ciutats més resilients i solidàries.
-
Bona per al planeta
Perquè els aliments es produeixen, transformen, distribueixen, venen, compren i eliminen de manera que conserven i regeneren els nostres recursos limitats, com l’aigua o el sòl, i també els nostres ecosistemes. L’alimentació sostenible contribueix a frenar la crisi climàtica, garanteix el benestar dels animals (ramaderia i fauna salvatge) i preserva i fomenta la biodiversitat del planeta.
Les 9 dimensions per una alimentació sostenible
Per posar en pràctica aquesta definició d’alimentació sostenible cal que s’emprenguin les accions de les nou dimensions següents:
-
Garantir el dret a l’alimentació sostenible.
-
Optar per productes de proximitat, de temporada i respectuosos amb el medi ambient, com els productes agroecològics, ecològics i de pesca sostenible.
-
Impulsar l’adopció de dietes saludables per a les persones i el planeta basades en aliments frescos i evitar els productes ultraprocessats.
-
Promoure un menor i millor consum de carn i productes derivats.
-
Reduir el malbaratament d’aliments i els envasos.
-
Fomentar relacions justes en la cadena agroalimentària.
-
Cultivar la diversitat al nostre camp, la nostra taula i els nostres barris.
-
Crear entorns alimentaris sostenibles i empoderadors.
-
Transformar el sistema alimentari amb totes i per a totes les persones.
Aquestes nou àrees d’actuació no són estanques, ja que per caminar cap a una alimentació sostenible, cal treballar de manera integral o sistèmica. La transformació de la nostra alimentació no només pretén fomentar canvis individuals en la dieta, sinó també propiciar les condicions en els diferents sectors (econòmic, sanitari, ambiental, social i polític), activitats (producció, transformació, distribució, càtering, venda, consum i eliminació) i nivells d’actuació (individual, comunitari, local, regional, nacional i internacional) que permetin transformar aquest sistema complex sense abandonar ningú pel camí.
Test d’alimentació sostenible
És saludable el que menjo? Qui ha fet el que estic menjant? Quanta carn he de menjar a la setmana? És una bona idea menjar del teu propi hort? Quantes bosses de residus de plàstic alimentari llenço a la setmana?
Digue’ns què menges i et direm com pots millorar!


