Melocotón
El melocotón surgió en China hace siglos y se lo menciona en textos chinos del siglo X. Lo llamaban 'la manzana persa' y era considerado una de las frutas favoritas de los emperadores.
Esta fruta necesita temperaturas cálidas, por eso se extendió bien por muchos países de Europa del área mediterránea.
En nuestro país se diferencian y se consumen sobre todo dos tipos de melocotones, los de agua y los de viña.
El melocotón del Ordal goza de mucho prestigio en nuestra tierra. Incluso tiene su propia feria del melocotón.
-
Aporten vitamina A, vitamina C, vitamina K i quantitats menors de vitamines del grup B, com la vitamina B3. En relació amb els antioxidants, els préssecs tenen alfacarotè, betacarotè, betatocoferol o betacriptoxantina. També tenen vitamina E o alfatocoferol, fòsfor, magnesi, ferro, zinc i coure. Els antioxidants són substàncies que estan presents fonamentalment en verdures i fruites i que contribueixen a reforçar el sistema immunològic.
Els préssecs contribueixen a disminuir el colesterol: com que contenen compostos fenòlics a la pell i polpa ajuden a regular els nivells de colesterol LDL —el dolent—, i augmenten l'HDL, el colesterol considerat bo.Rics en potassi: aporten gairebé 200 mg de potassi, un nutrient essencial per al metabolisme dels carbohidrats i l'equilibri electrolític.
Els préssecs, pel seu contingut en magnesi, són una ajuda contra l'ansietat i l'estrès. Ajuden a regular el sistema nerviós.
Pel seu contingut en retinol o vitamina A, els préssecs ajuden a mantenir la pell sana, ja que ens defensen de l'acció dels radicals lliures. El seu contingut en vitamina C i antioxidants, com la zeaxantina i la luteïna, també exerceix un efecte beneficiós per a la pell.
Aquestes fruites aporten calci i fòsfor, dos minerals importants per a la bona salut dels ossos i les dents. El fòsfor i el calci interactuen en el manteniment i la reparació dels teixits corporals i la prevenció de l'osteoporosi. -
La millor època per consumir préssecs és entre els mesos de maig i agost.
-
Els podem conservar a temperatura ambient, però si els posem a la nevera aconseguirem allargar la seva caducitat uns quants dies.
-
Aquesta fruita la podem consumir de moltes maneres, però sempre s’aconsella menjar-se el préssec fresc perquè conservi totes les seves propietats nutricionals i organolèptiques. Tot i això el podem processar per fer-ne diferents elaboracions:
Puré: triturar-lo per poder fer un coulis, una mousse, etc.
Compota: cuinar-lo amb un xarop i consumir-lo a trossos o triturat un cop cuinat.
Melmelada: cuinar-lo amb sucre i reduir-lo fins a aconseguir una textura densa per la caramel·lització del sucre, l’evaporació de l’aigua i la gelificació de la pectina amb l’ajut de l’àcid que la mateixa fruita conté.
Cuit al forn: dins d’una recepta de rebosteria, com una coca de préssecs, un pastí Tatin de préssecs, un crumble o un peach pie. -
Si està en el seu punt òptim de maduració és una delícia tot sol, amb la pell ben neta. Es pot afegir en pastissos o coques, igual com l’albercoc i/o les prunes. En podem fer melmelades variades barrejat amb altres fruites, com ara la taronja o la llimona, que li donarà un punt àcid. Si estan molt madurs, se’n pot fer un coulis o salsa per acompanyar algun formatge fresc, o gelats afegint-hi una mica d’aigua, sucre i algun licor i deixant reduir una mica al foc. També podem batre’l sol o acompanyat d’altres fruites i fer-ne gelats.