Barcelona, punt de trobada entre cultura i educació

09/05/2022 - 10:00 h

Som a la recta final dels cursos educatius i per tant és el moment de mostrar allò que s’ha estat treballant al llarg d’aquests mesos. A la nostra ciutat, més de 40 creadors i creadores i una vintena d’espais culturals participen enguany en processos de creació que uneixen artistes i comunitat educativa. Ho fan principalment a través dels programes EN RESiDÈNCiA, Tot Dansa, Escena Pilot i +Escena, impulsats per l’Ajuntament de Barcelona, el Consorci d’Educació de Barcelona i altres agents del sector, iniciatives dins del Pla de Drets Culturals en el marc de la Mesura de Cultura i Educació. Aquests programes tenen per objectiu establir connexions de llarga durada entre els agents de creació contemporània i els centres educatius, també entesos com a espais de creació, per tal de vincular la comunitat educativa i el camp artístic a partir d’experiències dins i fora de l’aula. En les properes setmanes, i fins al 3 de juliol, hi haurà la mostra d’aquests processos, en alguns casos en els centres educatius, però en d’altres en diferents espais culturals de la ciutat; en aquest segon cas l’assistència és oberta a tothom.

En la seva tretzena edició, a EN RESiDÈNCiA hi han participat 450 alumnes i 48 docents de 26 centres diferents i 16 equips de mediació. El programa proposa un espai de treball compartit entre artistes, alumnes i docents d’instituts públics de la ciutat. Al llarg de tot el curs, creadors i creadores d’àmbits diversos, com ara les arts visuals, la creació escènica, la poesia o la música, desenvolupen un procés de creació artística juntament amb l’alumnat, el professorat i els equips de mediació. Cadascun dels 26 centres farà la seva presentació, que acolliran espais i equipaments culturals com ara el Museu Nacional d’Art de Catalunya, la Fundació Joan Miró, Hangar, El Born CCM, la Sala Beckett o La Central del Circ. Sis dels processos de creació d’EN RESiDÈNCiA seran presentats de forma col·lectiva a La Capella, en el marc de l’exposició Per Capítols, del 24 de maig al 3 de juliol.

Tot Dansa promou la integració i el treball en equip a través del llenguatge del moviment i la dansa contemporània. Hi han pres part 202 alumnes i 23 professors i professores de 12 instituts públics de Barcelona, i la mostra final tindrà lloc els dies 11 i 17 de maig al Mercat de les Flors. Pel que fa a Escena Pilot, l’objectiu és que l’alumnat adolescent tingui l’oportunitat de viure una experiència teatral de creació col·lectiva i en un entorn professional. El promouen l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona i el Teatre Lliure, i ha complert aquest curs la tercera edició, en la qual han participat 5 instituts públics de Barcelona, 104 alumnes i 12 docents. Presentaran els resultats del seu procés creatiu el 26 i 27 de maig al Lliure.

En quant a +Escena, el programa promou les arts i la creació escènica en l’entorn educatiu fora de l’horari lectiu, dirigint-se a grups teatrals extraescolars dels centres públics d’ensenyament secundari. Està concebut perquè la ciutadania conegui els joves talents i els incorpori al seu teixit cultural. Tindreu l’oportunitat de descobrir aquests nous talents el 28 de maig a la Fabra i Coats – Fàbrica deCreació.