26 autors i autores internacionals fan una residència literària al MUHBA Vil·la Joana

..
11/04/2023 - 15:49 h

La posada en marxa de les residències literàries al MUHBA Vil·la Joana és un dels projectes principals de Barcelona com a Ciutat de la Literatura de la UNESCO. Després d’una prova pilot que va tenir lloc l’any passat, aquest 2023 seran 26 els autors i autores internacionals que s’allotjaran i desenvoluparan el seu projecte literari en aquesta masia de Collserola reconvertida posteriorment en casa d’estiueig i on Jacint Verdaguer hi va passar els darrers anys de vida —hi va morir el juny del 1902. Avui és el MUHBA Vil·la Joana. Casa Verdaguer de la literatura de Barcelona.

En la present convocatòria, tres de les persones residents ho seran en el marc de la xarxa de Ciutats de la Literatura de la UNESCO. A més, des de l’Ajuntament de Barcelona s’ha acordat una col·laboració amb el PEN Català i l’Institut Ramon Llull per a què altres entitats puguin també promoure els intercanvis amb altres residències d’escriptors. A més a més de desenvolupar els seus respectius projectes, els autors i autores també participaran en activitats relacionades amb la promoció de la lectura i la literatura, en un programa paral·lel d’activitats vinculades amb el teixit literari de la ciutat en equipaments públics com biblioteques, museus, escoles i centres cívics. 

Els i les residents seleccionats s’han distribuït en grups de tres i trams de tres setmanes. El primer tindrà lloc del 17 de febrer al 8 de maig. L’escriptora i periodista croata Aleksandra Orlic, la traductora ucraïnesa Irina Markova i l’escriptor iranià Behrouz Boochani seran els allotjats. Orlic treballarà el seu llibre Black Sun, un recull de poesia i contes curts entorn de la idea de memòries perdudes. Amb ella coincidirà Markova, que en l’estada precisament avançarà en la traducció del croata a l’ucraïnès de l’obra d’Orlic Two nights in Barcelona. Pel que fa a Boochani, és membre honorari del PEN Internacional, guanyador d’un Media Aministia Internacional d’Austràlia el 2017, del Diaspora Symposium Social Justice Award, del Liberty Victòria 2018 Empty Chair Award, de l’Anna Politkóvskaia Award i del Premi Veu Lliure PEN Català 2020. És autor del llibre Cap altre amic que les muntanyes (Raig Verd, 2020).

En els propers mesos arribaran a Vil·la Joana, entre d’altres, Mike Rezendes, periodista d’investigació sènior a The Associated Press i doble Premi Pulitzer pel cas Spotlight i per la seva cobertura de l’atemptat de la marató de Boston; Alek Popov, novel·lista búlgar traduït a més de 40 llengües; la traductora polonesa Marta Jordan, especialista en narrativa hispanoamericana i dramatúrgia espanyola contemporània, que durant la seva estada treballarà en la traducció al polonès de l’obra de Juan Mayorga Últimas palabras de Copito de Nieve, ambientada al zoo de Barcelona; o la poeta peruana d’origen xinès Julia Wong.

Més informació, en aquest enllaç.