Aproximació a un mite del poble mixe

10/11/2022 - 11:13 h

L’artista Mariana Botey porta al MACBA un projecte que aborda una perspectiva nova sobre la història i la formació actual de l’art global.

Nosaltres, humans, podem retornar realment o el retorn és sempre un nou viatge a un lloc i un temps diferents? És un dels qüestionaments presents a l’exposició Ayuujkjä’äy ëy konk. Una fabulació basada en un mite mixe, que s’obrirà al Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) el 10 de novembre (acte inaugural la tarda del dia anterior). L’autora del projecte, la historiadora de l’art, artista, curadora i crítica Mariana Botey, parteix del mite de Kondoy del poble mixe amb l’objectiu d’afrontar, a través de la noció dels indigenismes des d’una revisió crítica, una perspectiva nova sobre la història i la formació actual de l’art global.

En col·laboració amb Dr. Lakra, Taka Fernández i Brian Cross, el projecte de Botey s’acosta al poble mixe mitjançant la investigació documental, bibliogràfica i iconogràfica, el treball de camp i l’entrevista. El mixe, lingüísticament els parents més pròxims i hereus naturals dels anomenats olmeques, la cultura mare mesoamericana, és un poble mai conquerit, i en les històries que narren i els ritus que porten a terme hi ha contingut, xifrat, un món al qual no podrà tornar mai ningú. Només ho pot fer l’heroi. L’anàlisi i la reflexió de l’equip a partir de tots els materials recollits l’apropa a l’estructura bàsica del mite i les seves implicacions socials, territorials, polítiques, espacials i paisatgístiques, una aproximació que ara es vol compartir amb tothom que visiti l’exposició del MACBA i en vegi l’assaig fílmic. La mostra està comissariada per Pablo Arredondo Vera, i és una producció d’Hacer Noche – Promised Land, en col·laboració amb el MACBA i amb la participació de la Universitat de Califòrnia a San Diego i la Casa de la Cultura Oaxaqueña.

Per a més informació, cliqueu a l’enllaç.