Barcelona es vesteix de festa i reivindicació

30/05/2022 - 11:53 h

Una gran gala musical a l’Anella Olímpica de Montjuïc el 28 de juny serà la culminació d’un mes intens, festiu i reivindicatiu, de la mà del Festival L’Orgullosa. Aquest esdeveniment vol mostrar Barcelona al món com a referent en la defensa de drets i llibertats dels col·lectius LGTBI, la lluita contra LGTBIfòbia i en la promoció de la diversitat sexual i de gènere. Per aconseguir-ho s’ha programat més d’un centenar de propostes artístiques a punts molt diversos de la ciutat al llarg de tot el juny, una programació que l’organització defineix com a “intergeneracional, transfeminista i interseccional”, i que s’ha fet amb la col·laboració d’entitats, museus, biblioteques, centres cívics i agents de tots els districtes.

Així per exemple, diferents museus i altres equipaments culturals transformen aquests dies els espais i proposen exposicions temporals, visites comentades o xerrades entorn realitats que fins ara estaven infrarrepresentades o excloses dels relats dominants. Serà el segon any de la iniciativa Museus LGTBI, que va néixer en col·laboració amb el Centre LGTBI de Barcelona i que enguany torna sota el paraigües de L’Orgullosa.

Als centres cívics i biblioteques el programa previst també és intens i extens, amb itineraris, exposicions, debats, xerrades, arts escèniques… I també s’ompliran d’aquest esperit festiu i reivindicatiu molts altres espais, com ara fàbriques de creació, alguns casals, cinemes, centres d’art… Per citar algunes de les múltiples activitats, el 3 de juny la Fabra i Coats: Fàbrica de Creació acollirà l’obra Qué locura enamorarme yo de ti, escrita i protagonitzada per Gabriela Wiener i dirigida per Mariana Althaus i que és una reflexió sobre els models familiars i l’estatut romàntic; el 16 de juny el Santa Mònica serà l’escenari de l’espectacle Retablo para un Concierto Monstruoso, d’Isabel Do Diego, una tríada de veu, cos i instrumentació que condueix a la celebració d’allò monstruós com a entitat divinitzada; o al Zumzeig el dia 22 es farà una sessió de vídeos dissidents.

Organitza L’Orgullosa l’Ajuntament de Barcelona i formen el comissariat Sarai G. Cumplido, Esther Marquina i Clara Piazuelo. El cartell és de l’artista Javier Navarro. Trobareu tots els detalls en aquest enllaç.