Cinema, música, rutes i teatre, als Centres Cívics pel 8M

Entre les moltes activitats trobem la projecció de 'Federica Montseny, la dona que parla', la representació de 'La dona que va cridar tant que es va buidar' o l'itinerari 'Terres de fusta, sostres de vidre'.

..
08/03/2023 - 07:00 h - Cultura i lleure Xavi Amat Puig

Els Centres Cívics de la ciutat ofereixen una extensa programació relacionada amb el 8 de Març, Dia Internacional de les Dones. Algunes d’aquestes propostes ja han tingut lloc els primers dies de mes, però la gran majoria arribaran a partir del 8M.

Hi trobareu des de música fins a cinema passant per teatre, rutes, tallers i també activitats per a tota la família. Comencem per la música, ja que els Centres Cívics programen fins a 16 concerts aquests dies. Podreu escoltar algunes de les pioneres de l’escena electrònica barcelonina, el Quartet Kassia amb un recital per a divulgar i reivindicar obres poc conegudes  de dones compositores, o el Quartet Moana, que també té per objectiu donar a conèixer compositores oblidades i relegades com ara Maria Theresa Von Paradise, Fanny Mendelssohn Hensel i Emily Mayer.

Els itineraris comentats previstos també són nombrosos. Així per exemple, el Centre Cívic Pere Pruna proposa per al 9 de març la ruta gratuïta Terres de fusta, sostres de vidre, que recorre la història de les dames de Sarrià, des de la reina Elisenda de Montcada fins a l’escriptora Carme Karr. Dos dies més tard, el Centre Cívic Trinitat Vella organitza, amb l’Associació per a la recerca i la divulgació de la memòria històrica de Trinitat Vella, una visita per conèixer la història de la Presó de Dones Trinitat Vella. O el 18 de març, el Centre Cívic Sarrià convida a fer un itinerari que passa per diferents punts on les dones van ser protagonistes en el decurs de la Guerra Civil, reconstruint una visió inèdita del conflicte.

Si preferiu seure a veure una pel·lícula de ficció o un documental, a diferents espais i en diferents dies podreu seguir Frederica Montseny, la dona que parla, de Laura Mañá, una cinta que narra el dilema de la primera dona amb cartera ministerial de l’Estat espanyol. El Centre Cívic Ateneu Fort Pienc projectarà el dia 16 The Killers, film de l’any 1946 dirigit per Robert Siodmark i interpretat per Ava Gardner i Burt Lancaster. I aquest mateix centre, però el dia 23, oferirà la pel·lícula Lady Macbeth, de William Oldroyd i basada en una novel·la de Nikolai Leskov.

Les persones amants de les arts escèniques també tindran on triar. Des de Valkiries, al Centre Cultural La Casa Elizalde el 9 de març, un petit relat que ironitza sobre la professió de la dansa i els cossos estereotipats de les dones, fins a La dona que va cridar tant que es va buidar, al Centre Cívic Bon Pastor el 10 de març, amb quatre protagonistes que transmeten les pors, les inseguretats i els somnis de tota una generació de dones joves que busquen el seu lloc en aquest món incert.

Diferents tallers, com ara de teatre crític amb consciència social o sobre dones científiques, i propostes familiars, com contacontes o representacions d’adaptacions de contes clàssics, completen la programació dels centres cívics.

Més informació, aquí.