Descobreix l'antiga seu de l'editorial Gustavo Gili

Exemple d'arquitectura racionalista de finals dels cinquanta, l'edifici es convertirà en el nou Centre de Cultura i Educació de Barcelona.

11/07/2022 - 18:26 h

Al número 87 del carrer del Rosselló hi trobem l’antiga seu editorial Gustavo Gili. És un edifici obra dels arquitectes Joaquim Gili (nebot del fundador de l’editorial) i Francesc Bassó, de 6.800 m2 de superfície i símbol del racionalisme català. Protegit com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL), i amb expedient obert per declarar-lo d’Interès Nacional (BCIN), recentment ha estat adquirit per l’Ajuntament de Barcelona per fer-hi el nou Centre de Cultura i Educació de Barcelona, un equipament públic que ha de ser de referència. Els dijous 14 i 28 de juliol es duran a terme visites guiades a l’edifici, dues cada dia, a les 19 i a les 20 h. Per assistir-hi cal inscripció prèvia. Qui hi acudeixi podrà descobrir els espais d’aquesta construcció que s’ha mantingut intacte, tant per dins com per fora, des que es va inaugurar, el 1960, fins avui, així com la seva història i també el projecte del Centre de Cultura i Educació de Barcelona.

Un any després de la seva inauguració, el 1961, l’obra de Gili i Bassó ja va ser distingida amb el Premi FAD d’Arquitectura. A l’edifici es contraposen els volums geomètrics i rectilinis a l’exterior amb les formes corbes de l’interior. Es divideix en tres seccions disposades entorn d’una rotonda central que servia per facilitar l’entrada i sortida dels vehicles als magatzems de l’editorial. Les tres seccions es vinculen amb patis exteriors enjardinats, creats per mantenir la idea inicial del Pla Cerdà d’omplir de verd els interiors d’illa. Les característiques d’aquest espai han de permetre que es converteixi en pol de dinamització i reflexió sobre la cultura i l’educació, amb una programació periòdica d’activitats. La nova seu acollirà l’Institut de Cultura de Barcelona i l’Institut Municipal d’Educació, i ja actualment hi ha espais que s’han llogat per a usos temporals, com ara la seu de la Fundació Manifesta a Barcelona o l’Oficina d’Accés a la Formació Professional.

Per a més informació i reserva d’entrades, cliqueu aquí.