EN RESiDÈNCiA connecta l’alumnat de secundària i els artistes a través de la creació contemporània

18/07/2022 - 14:18 h

Des de fa més de deu anys, la comunitat educativa i artística de la ciutat de Barcelona disposa d’un programa que connecta aquests dos àmbits a través de la creació contemporània. Es tracta d’EN RESiDÈNCiA, una iniciativa sorgida de l’Institut de Cultura de Barcelona i el Consorci d’Educació de Barcelona, i ideat en cooperació amb l’Associació A Bao A Qu. També hi participen 16 equips de mediació (fàbriques de creació, espais de creació, centres d’art, museus, teatres i espais escènics, i entitats situades en la intersecció entre cultura i educació).

El programa està dirigit a instituts públics d’educació secundària de la ciutat. Al llarg de tot un curs, l’alumnat entra en contacte amb creadors i creadores que desenvolupen un procés de creació propi durant l’horari lectiu. Les obres i creacions sorgeixen del treball compartit entre alumnat, artistes i mediadors, els quals desenvolupen una obra pròpia, participant, dialogant i reflexionant constantment amb l’obra i amb el seu creador. La connexió es du a terme des de la ideació fins a la presentació pública, de manera que l’alumnat es converteix en subjecte actiu de tot el procés.

En paral·lel a les sessions a l’aula, a la meitat del procés el grup comparteix el treball fet fins aleshores davant el claustre del seu centre, en el que s’anomenen les ‘sessions de contaminació’. En acabar la residència, el conjunt estudiants, juntament amb l’artista, presenten públicament les obres i els processos resultants. En aquest darrer procés, l’acció surt fora del centre i es du a terme públicament en un equipament cultural de la ciutat. Enguany, per exemple, hi han participat espais i equipaments culturals com el Museu Nacional d’Art de Catalunya, la Fundació Joan Miró, Hangar, El Born CCM, la Sala Beckett o la Central del Circ.

L’èxit d’aquesta experiència, tant per als creadors com per als docents i l’alumnat que hi participa, ha consolidat el projecte com un espai clau a la ciutat per articular el lligam entre la creació contemporània i els adolescents, i ha generat noves formes i contextos de creació.

Tot a punt per a una nova edició

EN RESiDÈNCiA és un dels programes amb més trajectòria de Cultura i Educació. En total ja se n’han celebrat 13 edicions, i els participants per a la 14a ja estan pràcticament confirmats per a l’inici del curs 2022-2023. De nou, hi participaran un total de 26 instituts de la ciutat, seleccionats per mitjà de convocatòria pública, entre els quals cal destacar 3 centres que desenvolupen EN RESiDÈNCiA per primera vegada (Institut Consell de Cent, Institut Joncar i Institut Sagrera – Sant Andreu).

En aquesta darrera edició han participat a EN RESiDÈNCiA 450 alumnes i 48 docents de 26 centres diferents i 16 equips de mediació, que han treballat propostes entorn a diversos àmbits, com les arts visuals, la creació escènica, la poesia o la música, entre d’altres.

Com a novetat respecte a les anteriors, la 13a edició ha inclòs una acció especial. En el marc de les presentacions públiques de tancament, La Capella ha acollit ‘Per capítols’, una exposició de 6 dels processos de creació, que han pogut visitar més de 6.000 persones entre el 24 de maig i el 3 de juliol.