Engega un nou curs dels programes artístics de Cultura i Educació

30/09/2022 - 12:37 h

Cada vegada és més evident que el context cultural d’un infant incideix en el seu desenvolupament personal i social, i que, per tant, la relació entre la Cultura i l’Educació és bàsica per revertir la desigualtat d’oportunitats educatives. És per això que des de ja fa uns cursos diferents programes impulsats per l’Ajuntament de Barcelona, el Consorci d’Educació de Barcelona i altres agents del sector reforcen el vincle entre la creació artística i els centres educatius de la ciutat. EN RESiDÈNCiA, Tot DansaEscena Pilot i espais___c promouen que l’activitat cultural tingui lloc a les escoles, i aquestes passen a ser autèntics centres culturals i de creació artística.

Enguany EN RESiDÈNCiA arribarà a la seva 14a edició. Començarà el 4 d’octubre i hi prendran part 26 centres educatius de set districtes de la ciutat. Lideren el programa l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) i el Consorci d’Educació de Barcelona, i proposa un espai de treball compartit entre artistes, alumnes i docents d’instituts públics de la ciutat. Al llarg de deu mesos creadors i creadores d’àmbits diversos, com ara les arts visuals, la creació escènica, la poesia o la música, desenvolupen un procés de creació artística juntament amb l’alumnat, el professorat i els equips de mediació. Aquesta connexió es du a terme des de la ideació fins a la presentació pública, de manera que l’alumnat es converteix en subjecte actiu de tot el procés. S’incorporen aquest curs dos nous equips de mediació: el Centre de les Arts Lliures de la Fundació Joan Brossa i Fabra i Coats: Fàbrica de Creació.

espais___c, programa també liderat per l’ICUB i el Consorci d’Educació de Barcelona, els i les artistes desenvolupen una residència d’un any a l’escola, que també posa a la seva disposició, set dies a la setmana i les 24 hores del dia, un espai (estudi/taller) on es localitza la seva residència. La vuitena edició d’aquest programa tindrà el doble de participants respecte a l’anterior campanya, passant de tres a sis escoles.

Tot Dansa és un projecte educatiu de ciutat que afavoreix la cohesió i la integració a través del llenguatge del moviment i la dansa contemporània. Va adreçat a l’alumnat dels instituts de secundària de Barcelona, que pretén generar i consolidar vincles per tal d’apropar l’alumnat al procés de creació artística en totes les seves fases. Aquest curs, a causa de les dimensions i estructura del programa, la direcció artística s’ha encarregat a un equip de dues persones. La convocatòria per al concurs de la direcció artística es tanca dijous 29 de setembre. Es preveu que participin al programa Tot Dansa 220 alumnes i 22 professors d’11 instituts públics de Barcelona.

Finalment, Escena Pilot, promogut per l’ICUB i el Teatre Lliure, celebra la seva quarta edició. El programa va néixer amb la voluntat que l’alumnat adolescent visqui una experiència teatral de creació col·lectiva i en un entorn professional. La direcció artística serà de Carla Rovira Pitarch, i hi prendran part 110 joves i 13 docents de 5 instituts públics. El projecte vol radiografiar la ciutat de Barcelona a partir de les experiències i vivències de l’alumnat, amb un procés de recerca sobre els espais visibles i invisibles dels barris on estan situats els centres educatius participants. A través dels descobriments generaran una dramatúrgia sobre l’espai urbà i la vida que hi succeeix, que es presentarà al Teatre Lliure.