La mesura de Cultura i Educació avança amb el desplegament d'extraescolars a 15 barris

25/10/2022 - 12:00 h

Amb els objectius d’avançar en el desenvolupament d’una política pública transversal en els àmbits cultural i educatiu, reduir les desigualtats en el dret a la participació en la vida cultural de la ciutat i garantir l’equitat d’oportunitats en l’accés a l’educació de qualitat al llarg de la vida, la mesura Cultura i educació: dret a la participació i a l’educació artística al llarg de la vida, que forma part del Pla de Drets Culturals de Barcelona, preveu diferents accions. Entre elles, el projecte “Caixa d’eines” implementarà al llarg d’aquest curs una oferta d’extraescolars per a 2.300 alumnes de 51 centres educatius dels barris de Bon Pastor, Baró de Viver i Trinitat Vella, el Besòs i el Maresme, Trinitat Nova, Roquetes, Verdum, Turó de la Peira, Prosperitat, Ciutat Meridiana, Torre Baró, Vallbona, el Raval i el Gòtic, el Poble-sec i El Carmel.

“Caixa d’eines” està impulsat pel Pla de Barris i el Consorci d’Educació de Barcelona, i introdueix la pràctica artística dins del currículum escolar, amb l’objectiu de reduir les desigualtats culturals entre els barris. Aquest curs, dels 51 centres, 31 són escoles de primària, 10 instituts, 9 instituts escola, i 1 centre d’educació especialitzat. En aquest desplegament també hi ha implicats 62 equipaments, entitats i creadors i creadores de 6 districtes de la ciutat i de 18 barris.

El programa es va iniciar durant el curs 2017-2018 en una primera fase centrada en l’activitat en horari lectiu. En aquest primer període, va arribar a 30 centres educatius, va implicar 20 entitats i al voltant de 3.000 infants i joves de la ciutat. Ara ha iniciat una segona etapa que desplega també una nova metodologia: incorpora als diferents centres educatius un perfil artístic i de mediació que no té com a objectiu principal l’activitat directa a l’aula, sinó la formació de l’equip docent, l’acompanyament al claustre per incorporar la pràctica artística i relacionar-la amb les competències i el projecte educatiu del centre. La consolidació de “Caixa d’eines” contribueix a forjar una transformació de les escoles, un canvi de paradigma, en el qual els centres educatius tendeixen a esdevenir també referents culturals en els seus territoris.

Nova escola de música municipal

Una altra de les actuacions previstes en la mesura Cultura i educació: dret a la participació cultural i a l’educació artística al llarg de la vida és la posada en marxa de la sisena escola municipal de música, al districte de Sant Martí. Aquesta ampliació de la Xarxa d’Escoles Musicals de Música i Arts, que es gestionen a través de l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona (IMEB), tindrà lloc al llarg dels dos propers cursos, amb una inversió prevista de 9 milions d’euros. El nou equipament, que s’ubicarà en l’edifici de l’antic Pere Calafell, al barri de Sant Martí de Provençals, amplia un mapa de centres municipals d’ensenyament musicals integrat a hores d’ara també per les escoles existents als districtes d’Horta-Guinardó, Sarrià-Sant Gervasi, Eixample, Nou Barris i Sant Andreu.

Transversalitat, ajuts i beques

La concepció de la cultura i l’educació com a inseparables és un element central de les polítiques municipals. En són bona mostra els nombrosos programes dissenyats des de la transversalitat que es porten a terme tant en els centres educatius com en els culturals. Programes veterans com EN RESiDÈNCiA, que aquest curs ha iniciat la 14ª edició, o novetats com Escena Pilot, engegat el curs 2020-2021 i que consisteix en el muntatge d’un espectacle teatral de creació col·lectiva entre l’alumnat provinent de diferents instituts públics de la ciutat.

En la mateixa línia d’acompanyament i estímul de la pràctica musical, en els propers mesos es posarà en marxa un nou programa d’ajuts a les famílies que complementarà el sistema de beques, descomptes i bonificacions per als alumnes de les famílies més necessitades que ja funciona actualment tant en les escoles municipals de música com en les privades. El nou programa, amb una dotació de mig milió d’euros que s’anirà incrementant en els propers anys, suposa un sistema d’ajuts molt més ampli que a més de la música s’adreçarà a tot tipus de pràctica artística.

Més informació, en aquest enllaç.